rss      tw      fb
Keres

Kedves Társam a jobboldalon!




Olyan valaki lehetsz, mint én: ugyanennyi idős és nő, fáradt, de dolgozó, a férjed évek óta munkanélküli, családos vagy, akinek a gyerekei, az a három, éppen kirepülőfélben lehet. Lakásod elképzelhető, hogy ugyanakkora, mint az enyém. Egyszóval az életben közel hasonlóan vergődünk, küzdünk nap mint nap. Megnézzük, milyen gyakran jövünk össze a családunkkal, a rokonainkkal, hová megyünk kulturálódni, pihenni, üdülni, egyáltalán megyünk-e, veszünk-e könyvet, cserélünk-e bútort, autót, azután azon vesszük észre magunkat, hogy már megint elhalasztottuk jövőre ezt is, azt is, amazt is.


A notóriusan népszerűsített rezsicsökkentés hatásait azonosan kellene éreznünk. Mi háziasszonyok, márpedig mi ketten azok vagyunk, igenis látjuk, hogy amivel több maradna az alacsonyabb rezsiköltségek révén a családi kasszában, azt elviszik drágább bevásárlásaink a boltban, ahol a jobb- és baloldalon egyaránt jóval többet kell kiadni, mint eddig bármikor. Ezen kívül soha nem látott adókat, járulékokat is vonnak el tőlünk a jobb- és baloldalon, akár akarjuk, akár nem. Ha tévedünk vagy szabályt sértünk, akkor meg egyenesen hallatlan magasságú büntetéseket fizettetnek meg velünk.


Valljuk be, hogy ridegebb, hidegebb lett a levegő mindkettőnk körül, és mintha fogyóban is lenne. Ez különösen érvényes mindazokra, akik egzisztenciálisan egyre lejjebb csúsznak, ahogyan mi magunk, vagy már meg is érkeztek a lejtő legaljára.


Mindketten tesszük a dolgunkat, féltjük a munkánkat, a családunk egyetlen betevőjét.


Te válogathatsz a rádió- és tévéadók, újságok rengetegében, ha informálódni akarsz, az én egyetlen kedvenc rádióadóm az országban hol van, hol nincs. A központosított, uniformizált híreknek hiszel és nem a saját szemeidnek, fülednek. Pedig te is egyetemet végeztél, kíváncsiságra, nyitottságra neveltek. Mindezen tulajdonságok mintha örökre száműződtek volna jellemedből, és olyan valakivé váltál, aki megspórolja a gondolkodást, emlékezést, aki úgy boldog, hogy megmondják neki, mit csináljon, hogyan gondolkozzon, mire emlékezzen. Pedig hiszem, hogy az empátia, a szabad gondolkodás készsége, a világos látásmód megvan benned és előjön, amikor a megfelelő pillanatban döntened kell, hogy mi ketten és velünk együtt ez az ország is meginduljon – a változatosság kedvéért – felfelé a lejtőn.