rss      tw      fb
Keres

EU-csúcs/Orbán: izgalmasabb lesz a magyar EU-elnökség a vártnál

MTI 2010. október 29., péntek 17:38

Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követő pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a következő félév rendkívül fontossá nőtte ki magát, így a magyar elnökséget kiemelt figyelem is övezi majd.

Miközben eddig egyszerű bürokratikus felkészülésben kellett gondolkodni, most "világossá vált, hogy kellő nyitottsággal és intellektuális felkészültséggel ... a legfontosabb kérdésekben eredményeket kell elérni" - fogalmazott. Több témában ugyanis "egymástól széttartó álláspontokat felszínre hozó kérdések" várhatók.

Leszögezte azt is, hogy tovább kívánja vinni az eredetileg elhatározott magyar prioritások - köztük például a Duna-stratégia, a vízgazdálkodás, a kulturális sokféleség - képviseletét is.

Mint mondta, már most biztosra lehet venni, hogy lesznek a magyar elnökségnek jól látható sikerei, például a közép-európai termőföld-moratóriumra vonatkozó kérdéskör és talán tető alá kerül a horvát csatlakozási szerződés.

Előrelépéseket remél Orbán Viktor a keleti partnerség intézmények terén is, egyebek között a májusi budapesti csúcstalálkozón. Olyan terveket szeretne felállítani, amelyek az eddigi rendszert némileg átalakítják, országspecifikussá teszik. Az érintett hat országnak (Azerbajdzsán, Örményország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia) ugyanis nem ugyanarra van szüksége - vélte.

Megismételte, hogy jól együtt kell működni a jelenlegi belga és a magyart követő lengyel elnökséggel is.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a magyar elnökség kezdete előtt látogatást tesz mind a 26 többi tagállam vezetőjénél, a keleti partnerországok vezetőinél, tárgyal az európai parlamenti frakcióvezetőkkel, illetve "minden szereplővel, aki a magyar elnökség alatt valamilyen ügyben befolyással, súllyal bír". Mint mondta, e folyamat keretében most találkozott például a luxemburgi miniszterelnökkel és a liberális frakció vezetőjével.

Januárban, az elnökség átvétele után ugyancsak egyeztet valamennyi tagország kormányával - tette hozzá.