rss      tw      fb
Keres

Svájci portál: Bölcskei Svájcban Orbánt vSvájci portál: Bölcskei Svájcban Orbánt védtedte
A Humanistischer Pressedienst (Humanista Sajtószolgálat) elnevezésű svájci portálon – amely saját közlése szerint a vallástalan emberek számára közöl felvilágosító, humanista és szabadszellemű álláspontokat, hogy ezek nagyobb teret kapjanak a sajtóban – jelent meg Kurt Marti cikke: Az egyházak Orbán Viktort támogatják. Orbán Viktor tekintélyelvű uralma éles bírálatot vált ki Nyugaton. A magyar egyházak támogatása azonban biztosított a számára.


Magyarország kormányát Orbán Viktor alatt az utóbbi években folyamatosan bírálta a nyugati sajtó és számos nyugati állam. Orbán 2010-es hatalomátvétele óta Magyarországon a romák és zsidók ellen uszítás bontakozott ki, és korlátozták a sajtószabadságot. Szalonképessé lettek a neonácik és a polgárőrségek. Magyarország nemzeti egyházai a baloldali elődkormány alatt még úgy érezték, hogy a margóra szorították őket, de most a jobboldali konzervatív kormány védelmét élvezik. Orbán autokrata rezsimjének fontos támaszai és egészen nyíltan rokonszenveznek vele.Az Orbán-kormány „keresztény értékeket” képvisel


Az egyházaknak ezt a kétes szerepét megerősítették annak a Kelet-Európa-napnak a kapcsán is, amelyet a Svájci Evangélikus Egyházak Segélyszervezete (HEKS) tartott a minap Zürichben, a Schwamendingen egyházközség házában.


Bölcskei Gusztáv, a magyarországi református egyházak elnöklő püspöke igen tanulságosan és nyíltan szolgált felvilágosítással rokonszenvéről az Orbán-kormány iránt a svájci SRF rádió vallási műsorában. Nem is érti a Nyugaton mutatkozó felháborodást – mondta –, hiszen a jobboldali kormány „keresztény értékeket” képvisel, és ez ellen az egyházaknak nem lehet kifogása. Ennek megfelelően az új alkotmányban olyan értékeket rögzítettek, mint haza, kereszténység, család, hűség, hit, szeretet és nemzeti büszkeség.


Bölcskei püspök a HEKS meghívására tartózkodott Svájcban, mert az evangélikus segélyszervezet magyarországi segélyprogramokat támogat pénzzel, és együttműködik a református egyházakkal.A püspök „nem látja, hogy korlátoznák a médiát”


Ugyanakkor Bölcskei püspök a média korlátozásában nem lát semmiféle problémát: „Számomra ez tulajdonképpen nem a média korlátozása” – jelentette ki az SRF 2. rádiónak. Az egyházak csak akkor váltottak ellenzéki vonalra az Orbán-kormánnyal szemben, amikor az ő jogaik korlátozásáról volt szó. Ezzel kiharcolták, hogy az anglikán és a metodista egyház elismerése megmaradjon, és továbbra is profitálhasson az állami pénzekből. Az egyházak az egyházügyi törvényben is megvédték a sajt érdekeiket. Bölcskei püspök erről azt mondja: „Ragaszkodunk ahhoz, hogy biztosítva legyenek a jogaink.”A kemény hajléktalantörvény nem probléma


Nyugaton élesen bírálták Magyarország kemény hajléktalantörvényét, amely a városok és községek számára lehetővé teszi, hogy a hajléktalanokat kitiltsák a közterületekről, és akár bíróság elé állítsák őket. Bölcskei püspök ezt a problémát is igyekezett jelentéktelennek láttatni. Az SRF 2 rádió kérdésére válaszolva védelmébe vette az Orbán-kormányt, és azt állította, hogy ez a gyakorlatban szinte soha nem történik meg.