rss      tw      fb
Keres

A takarékszövetkezetek évi 1-2 százaléknyi piaci növekedést várnak a stratégiai szereptől

MTI 2010. október 28., csütörtök 15:45

Piaci részesedésük évi 1-2 százaléknyi növekedését remélhetik a takarékszövetkezetek attól, hogy a kormány stratégiai szerepet szán nekik - mondta a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön Pécsen.

Csicsáky Péter az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek (OTSZ) a takarékossági világnap alkalmából szervezett ünnepségét követő sajtótájékoztatón úgy vélte, a növekedés elérhető, ha annak feltételeit a kormánnyal együttműködve sikerül megteremteni.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója utalt rá: Orbán Viktor miniszterelnök az Új Széchenyi Terv, az önkormányzati finanszírozás, az agrártámogatások közvetítése, és a pályázati rendszerek finanszírozása terén vetette fel a szövetkezetek nagyobb szerepvállalásának lehetőségét.

A kormányfő egy, a napokban rendezett szakmai fórumon kívánatosnak nevezte, hogy a takarékpénztárak jelenlegi 5-6 százalék körüli pénzpiaci részesedése minimum a kétszeresére, de inkább háromszorosára növekedjen a következő 10 évben.

Varga Antal szerint a jövőbeni nagyobb szerepvállalás a technikai fejlesztések mellett szükségessé teszi munkatársaik intenzívebb képzését és a szemléletmód változását is. Azt mondta: nagy munka vár rájuk az informatika, ügyfélkiszolgálás, kapcsolati rendszerek kialakítása terén, s már megkezdték a felkészülést, hogy megfelelhessenek a növekvő elvárásoknak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 138, kizárólag magyar tulajdonú szövetkezeti hitelintézet 7 ezer embert alkalmaz. Mintegy 1800 fiókjuk az összes pénzintézeti fiók 40 százaléka.

Missziót töltenek be azáltal, hogy olyan településeken is korszerű pénzügyi szolgáltatást nyújtanak, ahol más pénzügyi szolgáltatók nem jelennek meg. Magyarországon mintegy 1100 település van, ahol semmilyen más pénzintézet nem működik, s így több millió ember számára takarékszövetkezet az egyetlen pénzügyi szolgáltató.

Piaci részesedésük a betétgyűjtésben 10, a mezőgazdasági hitelezésben, önkormányzati számlavezetésben, a bankautomaták üzemeltetésében több mint 15, a háztartási nettó forinthitelezésben 13 százalékos. Az integrált takarékszövetkezetek jelentős szabad forrással rendelkeznek, a hitel-betéti arányuk 55 százalék, szemben a kereskedelmi banki szektor több mint 160 százalékos arányával. A Széchenyi-kártyában és a Gazdakártya forgalmazásában piacvezetők.

Az 1993-ban létrejött OTSZ 113 tagszövetkezetet tömörít, melyek összesített mérlegfőösszege az év első hat hónapjában 1352 milliárd forint volt, 2,18 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. Az adózás előtti eredmény 4,7 milliárd forint volt, ami 90 százaléka a 2009 első felében elért profitnak.