rss      tw      fb
Keres

A német megszállás emlékműve - Flashmob a rasszista megnyilvánulások és a Szabadság térre tervezett emlékmű ellen


MTI 2014. február 1., szombat 18:58

Flashmobbal tiltakoztak civilek és a baloldali összefogás pártjai a fővárosi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékműve és a szélsőséges, rasszista megnyilvánulások ellen szombaton, a volt tv-székház előtt.

A demonstráción több százan vettek részt, az épület előtti füves területen állók magasba tartott tábláin egyebek között a „Történelemhamisítás", „Szellemi kútmérgezés", „Hogyan juthattatok idáig?", „Fidesz, benyaltál a Jobbiknak?” felirat volt olvasható.

A megmozdulást Magyar Fruzsina dramaturg és a Radnóti- és Tolerancia-díjas Tolerancia Facebook-csoport szervezte azzal a céllal, hogy a kormány ne engedélyezze több szélsőjobboldali szervezet február 8-i megemlékezését a „becsület napjáról", és vonja vissza a német megszállás emlékművének engedélyét.

Az egybegyűltek előtt a szocialista Hiller István hangsúlyozta: azért vannak itt, mert normális, békés, nyugodt Magyarországot szeretnének. Megfogalmazása szerint ma a szabadságnak nem bővül, hanem szűkül a tere. Az ország náci megszállásának 70. évfordulóján nem az a megemlékezés módja, hogy emlékművet állítanak a Szabadság téren - mutatott rá. „Mi nem akarjuk ezt az emlékművet” - jelentette ki.

A Hazatérés templomának előterében felavatott Horthy-szoborra célozva úgy fogalmazott: nem akarják, hogy az emlékművön álló birodalmi sas „a tér sarkában megbúvó Horthyval” ismét „összekacsintson”. Együtt és határozottan ki kell jelenteni, hogy a deportálás, az deportálás, és a holokauszt része volt - rögzítette, hozzátéve: akik a holokausztot elkövették, aljas gyilkosok, s ezt nem szépíteni, nem relativizálni kell, hanem szembenézni vele.

Véleménye szerint ma Magyarországon a közelmúlt történelmének előre megfontolt, tudatos átírása zajlik.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke a „gombamód szaporodó” Horthy-szobrokról, kormánypárti képviselők asszisztálásával „éledező” Horthy-korszakról beszélt, majd kritizálta a Nemzeti alaptantervet, amelyben nemzeti-konzervatív íróként szerepel Wass Albert, Nyirő József és Szabó Dezső.

Azt mondta: a kormány olyan szobrot terveztet az V. kerület polgármesterének asszisztálásával, amely nemcsak felmentést ad azoknak, akik „részt vettek honfitársaink kiirtásában", hanem súlyosan sérti az áldozatok emlékét is.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa a mai Magyarország legnagyobb bajának nevezte, hogy nincs világos választóvonal a politikai jobboldalon belül a szélsőjobb és a jobbközép között. Már nincs is jobbközép - vélekedett. Szerinte a tervezett emlékművel „el akarják hazudni” a 20. századot.

Popper Gábor a Magyar Liberális Párt képviseletében arról beszélt, hogy szeretné, ha gyermekei és unokái olyan világban nőnének fel, ahol nem kell félnie senkinek származása, bőrszíne, vallása, identitása, politikai nézetei miatt.

A rendezvény végén a résztvevők átvonultak a tér sarkába, a német megszállás emlékművének tervezett helyéhez. Sebő Gábor, a Tiszta Kezek Mozgalom aktivistája azt kérte, hogy a következő napokban a résztvevők a korszakot felidéző fotókkal, emléktárgyakkal járuljanak hozzá egy, a téren rendezendő történeti emlékkiállításhoz.

A tüntetésen jelen volt mások mellett Kovács László, Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, Bauer Tamás, a DK politikusa és Mécs Imre egykori szabad demokrata, később szocialista képviselő, valamint Bach Szilvia humorista is. A résztvevők között volt, aki sárga csillagot, volt, aki áthúzott horogkeresztes jelvényt viselt tiltakozása jeléül.