rss      tw      fb
Keres

Debrecent bemutató kiállítás nyílt az Európai Parlamentben


MTI 2014. január 28., kedd 13:27

Debrecen városát bemutató kiállítás nyílt kedden az Európai Parlament brüsszeli épületében. A kiállítást Gál Kinga fideszes EP-képviselő nyitotta meg, valamint felszólalt a város polgármestere, Kósa Lajos is.

A tárlat mintegy 20 tablóján több mint száz fotón keresztül ismerkedhetnek meg Magyarország második legnépesebb városával az érdeklődök.

A megnyitón, amelyen több magyar és külhoni magyar EP-képviselő is részt vett, Gál Kinga elmondta: a kiállítás célja Debrecen megismertetése, hogy a „kálvinista Róma” felkerüljön Európa térképére.

Angol nyelvű beszédében a politikus elmondta, hogy Debrecen évszázadokon át az ország értelmiségének bölcsője volt. A kolozsvári születésű, majd Nagyváradon nevelkedett Gál Kinga arra is kitért, hogy a Ceausescu-diktatúrából nézve a határ túloldalán, 70 kilométerre lévő város számára a szabadság jelképe volt.

A város jelenéről szólva a fideszes EP-képviselő rámutatott, hogy az uniós források felhasználásával Debrecen „csillogó városként született újjá”.

Kósa Lajos polgármester felidézte, hogy Kossuth Lajos a szabadság őrvárosának nevezte Debrecent, majd felidézte a település korábbi történelmét is, ismertetve, hogy a török időkig Magyarország legnépesebb városa volt. A Fidesz ügyvezető alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a város lakói 1538-ban fegyverkezés helyett azzal akarták biztosítani jövőjüket, hogy adójukból iskolát alapítottak, ami abban a korban egyáltalán nem volt általános, a diákok pedig hagyományosan gyalogszerrel indultak Nyugat-Európa egyetemeire tanulni.

Kósa Lajos kiemelte: Debrecen gazdasága a 2008-ban kezdődő válság alatt sem zsugorodott, hanem folyamatosan növekedett, mert a város gazdaságát időben új alapra helyezték és átállították a nagy hozzáadott értéket termelő ipari szolgáltatások fejlesztésére.

„Debrecent mindig a lakói tették naggyá” - jelentette ki Kósa Lajos a Debrecen, az életerős város című kiállítás brüsszeli megnyitóján.