rss      tw      fb
Keres

Rétvári Bence esete a Marx szoborralRétvári Bence esete a Marx szoborral
Kétség nem fér ahhoz, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egyike azon ifjú titánoknak, akik az elmúlt tíz évben szédületes karriert futottak be. Ebben a kategóriában természetesen Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató a csúcstartó. Rétvári Bence eddig nem különösebben hívta fel magára a figyelmet. 2013 tavaszán az ATV-ben volt ugyan egy önkéntelen őszinteségi rohama, amikor nyilvánosan is beismerte, hogy az Orbán-rezsim – és benne a kereszténydemokraták – célja, hogy mindenki életét meglopják, utána azonban az államtitkár visszahúzódott a színtelenség és szagtalanság oltalmat nyújtó ködébe. Mi lehet tehát az oka ennek a keresztes hadjáratra való felhívással rokonítható verbális kirohanásnak a Corvinus Egyetem aulájában található Marx-szobor eltávolítása érdekében?


Közismert tény, hogy a KDNP – „a családok pártja” – egy valójában nem létező, a közvéleménykutatások által nem mérhető párt. Többnyire Fővadász és Főlovas elnökének performanszai által létezik a köztudatban. Rétvári Bence kirohanása mindenképpen azzal hozható összefüggésbe, hogy az istenített Vezér végre engedélyezte Áder János államelnöknek, hogy nyilvánosságra hozza a választásoknak az amúgy már mindenki által ismert időpontját. Akinek még kétségei lennének, annak a paksi bővítés nyélbe ütésének módja – Putyin orosz elnök kirendelte magához a megállapodás aláírásra a magyar függetlenség bajnokát és élharcosát – teljes mértékben világossá tette, hogy Áder tulajdonképpen a magyar Dmitrij Anatoljevics Medvegyev.


Rétvári Bence KDNP alelnök (és Fideszes választókerületi elnök) a bejelentést teljes fegyverzetben, nyílt levelét megírva várta. A levél tartalma és a megjelenített módszer (mazsolázgatás, összeollózás, összefüggésből való önkényes kiragadás) alapján ítélve egyértelmű a nemzeti-keresztény őrjöngők törzshelyének számító mandiner bloggal való rokoníthatóság. Kérdés azonban, hogy Rétvári Bence a levelét tényleg maga írta, vagy megírták neki. A felsorakoztatott idézetek alapján ítélve ugyanis mindenképpen azt kell(ene) feltételezni, hogy KDNP alelnöke az ünnepeket Marx műveinek olvasásával töltötte, hogy ezt az idézetcsokrot összegyűjtse. Egyébként szomorú, ha az egészből csak ennyi szűrődött le neki. A számára szemmel láthatólag nehezen értelmezhető forrásművek mellett érdemes lett volna némi szakirodalmat is olvasni, hogy legalább halovány fogalma legyen a 19. századról, annak társadalmi viszonyairól.


De kicsoda is Dr. Rétvári Bence, aki – teljes szereptévesztésben – a KDNP választási kampányának nyitányaként ukázt fogalmaz meg a Corvinus Egyetemnek címezve? Erre a nagyon rövid életrajza adja meg a választ.


Az ifjú titán 1998-ban érettségizett a Budapesti Piarista Gimnáziumban. 2002-ben lett az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke (2010-ig töltötte be ezt a tisztséget). 2003-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogász diplomát, ahol HÖK-elnök is volt. Nem valószínű, hogy tanulmányai alatt sok Marxot olvasott volna. A PPKE nem az a hely, ahol a társadalomtörténet, a társadalmi és hatalmi viszonyok tanulmányozása, a rendszerek és legitimációs ideológiák kritikus elemzése előkelő helyen szerepelne a tananyagban.


Tanulmányai végeztével Rétvári Bence ügyvédjelölt, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen főtitkár lett, egyben elindult a politikai karrier útján. 2006-tól fővárosi képviselő, majd 2008-tól – egyidejűleg – országgyűlési képviselő is. Ugyanebben az évben letette a jogi szakvizsgát. Természetesen csak a nyilvánvaló rosszindulat feltételezheti, hogy a képviselőségnek és a sikeres szakvizsgának bármi köze is lenne egymáshoz. Itt csupán valamiféle (nagyon szerencsés) véletlenszerű egybeesésről van szó.


Rétvári Bence szellemi tevékenységébe egyébként a saját honlapjának „A-Z én véleményem” című rovata ad betekintést. Ennek fényében értékelhetjük levelét a Marx-idézetekkel. „Jónéhány kérdésben fontosnak tartom – írja –, hogy az alapvető értékek és vélemények tiszták legyenek. Ezeket gyűjtőm itt folyamatosan csokorba. Nem kimerítő és nem tudományos jelleggel. Ezekről az kérdésekről azonban ez az én rövid és tömör véleményem”. Néhány – az egyébként nem különösebben sok – gondolatból:


„Demokrácia: A demokrácia nem csak azt jelenti, hogy a többség akarata dönt, hanem azt is, hogy mindenki jól tájékozottan hozza meg a döntését, és figyelemmel van a döntési helyzetből kiszorultakra is.”


„Heti Válasz: Kedvenc hetilapom. Nagyon örülök, hogy egyre többen olvassák. Alapos, mértéktartó, ízléses.


„Hír TV: A médiaegyensúly megteremtésének talán legfontosabb állomása volt a HírTV megalapítása. Ha nem lenne Hír TV, Zuschlag János ma is vidáman ülne a parlamentben.”


„Kereszténydemokrata fiatal: Ez ma még egy oximoron a közvélemény szerint, de dolgozunk rajta, hogy változzon.”


„Trianon: Magyarország a világ egyetlen országa, mely minden irányból önmagával határos. Ez teszi minden mástól eltérővé a nemzetpolitikánkat is.”


„Virtigli: Igazi, valódi, eredeti.”


Ez utóbbi magvas igazsághoz kapcsolódva azt tanácsolnám Dr. Rétvári Bence KDNP-alelnöknek, hogy amennyiben a jövőben újra Marx-idézetcsokorral kívánja megörvendeztetni a magyar közvéleményt és olvasóközönséget, akkor először az eredeti Marx műveket olvassa, és ne elégedjék meg egy belső használatra készült szöveggyűjteménnyel.


Ez az eset azonban az összefogott ellenzéknek is feladja a leckét. Egy esetleges kormányváltás esetén semmiképpen ne Rétvári Bence kaliberű, esetleg még ennél is silányabb szellemi kapacitású emberekkel töltsék fel az államigazgatást.