rss      tw      fb
Keres

A német megszállás emlékműve - Semjén: a szobor annak mementója lesz, hogy Magyarország elveszítette önrendelkezését


MTI 2014. január 24., péntek 9:15

A budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű nem a magyar holokauszt 70. évfordulóján tartott emlékévi események része, attól elkülönült kérdés, az emlékmű annak mementójaként fog állni, hogy Magyarország a területét megszálló német hadsereg bevonulása okán elveszítette önrendelkezését - írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szocialista Steiner Pál írásbeli kérdésére adott válaszában.

A kormányfő helyettese - a parlamenti honlapon közzétett válaszában - jelezte: helyesnek gondolja, hogy a magyarok szembenézzenek a magyar történelem örökségével. „A magyar holokauszt, benne a magyar állam felelőssége és a megszállás eredményeként az ország szuverenitásának elvesztése pedig egyaránt történelmünk megmásíthatatlan tényei” - rögzítette.

Semjén Zsolt közölte, hogy az emlékmű felállításáról nem a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság döntött, a kormány döntése értelmében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt az előterjesztő, a kormányrendelet pedig a megemlékezés időpontjára tekintettel helyezi a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások körébe a műemlék létrehozását.

A miniszterelnök-helyettes - az MSZP-s politikusnak az esetleges provokációkat firtató felvetésére - kitért arra: ha akadnának olyanok, akik „a múlt tragédiáit a jelenben politikai hangulatkeltésre használnák", a magyar állam meg fogja védeni állampolgárait. A korábbi szocialista kormányok voltak azok, akik képtelenek voltak teljesíteni a kormányzat rendfenntartási kötelezettségét - írta, hozzátéve: „az Önök kormányzása során történt meg, hogy náci szervezetek büntetlenül masírozhattak a budai várban, minden érdemi ellenállás nélkül lehetett gárdákat és más félkatonai szervezeteket alakítani”.

A kormány döntése az emlékmű felállításáról segíti a társadalmi párbeszédet, a múlt megismerését és a felelősség feldolgozását - írta a kereszténydemokrata politikus.

Steiner Pál - egyébként a miniszterelnökhöz címzett - kérdése így szólt: „Ön szerint a Magyarország német megszállásának emléket állító emlékmű felállításának terve méltóképpen szolgálja-e a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról történő megemlékezés nemzeti ügyét?"