rss      tw      fb
Keres

A brit belügyminiszter és a Scotland Yard jelenleg „értékeli” a Vona londoni útjáról szóló információt
Az Independent című brit lap Cahal Milmo cikkét közölte A jobboldal felemelkedése: nyomás alatt Theresa May, mivel az ultranacionalista magyar Jobbik vezetője nagy-britanniai látogatásra készül címmel. A belügyminiszterre egyre nagyobb nyomás nehezedik zsidó és más csoportoktól, hogy tiltsa meg, hogy egy magyar ultranacionalista párt gyűlöletet terjesszen egy hétvégi londoni gyűlésén.A brit lap illusztrációja


Fokozódik a Theresa Mayre nehezedő nyomás, hogy tiltsa meg a beutazást Nagy-Britanniába a szélsőséges magyar nacionalista párt vezetőjének, aki azért jönne, hogy egy gyűlésen vegyen részt a hétvégén.


Vona Gábor, aki újévi üzenetét nemrég arra használta fel, hogy vegyi kasztrálást követeljen a bűnözőknek, a tervek szerint vasárnap mond beszédet szélsőjobboldali pártja, a Jobbik „szimpatizánsai” előtt, hogy a külföldön élő magyarok körében támogatást gyűjtsön a következő hetekben esedékes nemzeti és európai választásokra.


A Jobbik tisztségviselői tagadták, hogy Vona, akinek a pártját azzal vádolják, hogy a virulens antiszemita és cigányellenes nézeteket akarja legitimálni Magyarországon, arra is fel fogja használni a látogatását, hogy találkozzon a Brit Nemzeti Párt (BNP), valamint a görög Arany Hajnal vezetőivel, amely pártok hívei kifejezésre juttatták Hitler iránti csodálatukat.


Nick Griffin, a BNP vezetője múlt hónapban azt mondta, hogy a három pártnak vannak „közös alapvető nézetei”, és hogy hivatalos szövetséget keres a májusi európai választásokra az Arany Hajnallal és a Jobbikkal – az utóbbi Magyarország harmadik legnagyobb pártja.


A magyar parlamentben 43, és az Európai Parlamentben 3 mandátummal rendelkező Jobbik vezetőjének Londonba érkezése nagy izgalmat kelt a zsidó csoportok, politikusok és a mintegy százezer fős nagy-britanniai magyar lakosság körében.


Andrew Dinsmore, a Munkáspárt volt képviselője, jelenleg a londoni önkormányzat tagja, levelet írt May asszonynak, amelyben kérte, hogy tagadja meg Vona beutazását Nagy-Britanniába, és intézkedjen, hogy a Scotland Yard akadályozza meg, hogy a Jobbik gyűlést tartson London belvárosában, egyetlen nappal a holokauszt emléknap előtt.


Dinsmore azt írta: „A belügyminiszternek állást kell foglalnia, és meg kell akadályoznia, hogy a Jobbik gyűlölet-üzenete terjedjen a londoni utcákon. A Jobbik a legerősebb nyíltan fasiszta politikai párt Európában. A magyar választásokon elért eredményük mutatja, mennyire elterjedt gyűlölet-üzenetük.”


Az esemény számára létrehozott Facebook-oldalról kiderül, hogy eddig 57 ember nyilvánította ki részvételi szándékát, köztük egy asszony, aki azt írja, Kelet-Londonban zenét tanít gyerekeknek. Egy másik támogató kiírta, hogy Bristolból érkezik autón.


Zsidó vezetők egy May asszonynak írt levélben támogatták a Vona beutazásának megtiltására irányuló felhívásokat, és felhívták a figyelmet, hogy Vona és jobbikos társa, Pörzse Sándor parlamenti képviselő érkezése „meggyalázza mindazokat az értékeket, amelyeket tisztelünk, és zavaró a brit zsidó közösség, valamint más kisebbségek számára”.


A négy zsidó szervezet nevében kiadott nyilatkozat kérte May asszonyt, hogy „tegyen meg minden szükséges erőfeszítést annak megakadályozására, hogy a Jobbik e képviselői Nagy-Britanniában propagálhassák aljas nézeteiket és gyűlöletüket”.


A látogatást elítélte a Hope not Hate – Remény, nem gyűlölet – elnevezésű antifasiszta csoport, és azt írta: helytelen lenne Vonának megengedni, hogy hangot adjon Nagy-Britanniában „gyűlöletpolitikájának”.


A belügyminisztérium hétfőn este nem kommentálta a tilalmat követelő felhívásokat. A The Independent úgy tudja, hogy ennek ellenére fontolóra vették Vona beutazásának megtiltását, olyan rendelkezések alapján, amelyek feljogosítják a belügyminisztert, hogy kitiltson valakit, amennyiben az illető jelenléte „nem hasznos a köz szempontjából”.


A Scotland Yard azt közölte: tud a Jobbik gyűléséről, és jelenleg „értékeli” az információt.


Az egy évtizede alakult Jobbik gyorsan növekedett, miután magáévá tette egy globalizálódás-ellenes gazdaságtan, a keményvonalas „rend és törvény” politika – ezen belül a „három csapás” szabály – és az „izraeliek” és a romák elleni, alig leplezett érzelmek keverékét.


2012 novemberében Gyöngyösi Márton, a párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője és fő külpolitikai szóvivője a parlament magyar zsidó tagjai és a zsidó miniszterek biztonsági listázását követelte. Magyarországon, amely a megszállás idején a holokauszt egyik legalaposabb megsemmisítési politikáját valósította meg, jelenleg mintegy 100 ezer zsidó él.


Gyöngyösi azt mondta: minden Magyarországon élő zsidót, különösen a magyar parlamentben és a magyar kormányban lévőket, nyilvántartásba kellene venni mint olyan személyeket, akik nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek.


Amikor tavaly Budapesten tartotta éves közgyűlését a Zsidó Világkongresszus, a Jobbik nagygyűlést tartott a magyar fővárosban, amelyen Vona azt mondta a támogatóinak: „Az izraeli hódítók, ezek a befektetők, nézzenek más ország után a világon, mert Magyarország nem eladó.”


A volt történelemtanár, akik most 35 évesen a jogfosztott magyar fiatalokhoz fordul, gyakran használta fel szerepét a roma lakosság elleni támadásokra is, külön „csendőrséget” követelve a „cigánybűnözés” kezelésére.


Egyszer azt mondta: olyan környezetet kell teremtenünk, amelyben a cigány emberek vissza tudnak térni a munka, a törvény és a tanulás világába. Azoknak pedig, akik ezt nem akarják, két lehetőségük marad: kihasználhatják a szabad vándorláshoz való jogot, amelyet az EU garantál, vagy mindig ott van a börtön.”


A Jobbik nem reagált a bírálatokra, de azt közölte, hogy Vona londoni látogatása kizárólag a magyar hallgatóságnak szól. Az egyik szóvivő azt mondta: „Ez magyar állampolgároknak szóló fórum. Senki máshoz nincs köze. Sok magyar él Londonban, és Magyarországon közelegnek a választások.”


Egy jobboldali karakter: Vona Gábor


Sok más szélsőjobboldali politikushoz hasonlóan Vona Gábornak van szeme az ellentmondásos gesztusokhoz és az idegengyűlölő politikához, hogy a választók körében népszerűséget szerezzen.


Amikor 2010-ben feleskették a magyar parlament képviselőjeként, a Jobbik vezetője kihívó módon fekete mellényt viselt, amely emlékeztetett az ország negyvenes évekbeli nácibarát csoportjainak egyenruhájára, annak ellenére, hogy figyelmeztették: emiatt bűnvádi eljárást indíthatnak ellene.


A ruhadarab része volt a Magyar Gárda elnevezésű önkéntes csoport egyenruhájának: a csoportot a Jobbik szervezte, hogy a rendőrséggel közösen lépjen fel olyan vidékeken, ahol sok roma él, de a szervezetet később betiltották.


Az 1978-ban született Vona Gábor 2003-ban a Jobbik egyik alapítója volt, és három évvel később lett a párt vezetője. Populista gazdasági tanaival és a kisebbségek, köztük a zsidók és a romák elleni támadásokkal elérte, hogy a párt a szavazatok 16 százalékát szerezte meg.


Tagadja, hogy pártja szélsőséges lenne. A híveinek küldött újévi üzenetben követelte a halálbüntetés visszaállítását és a vegyi kasztráció bevezetését a szexuális bűncselekmények elkövetőinek.