rss      tw      fb
Keres

Nyomozást rendel el az ügyészség a Pécsi Egyházmegyét érintő feljelentés kapcsán

MTI 2010. október 27., szerda 12:03

Nyomozást rendel el az ügyészség ismeretlen tettes ellen a Pécsi Egyházmegyét érintő, kedden nyilvánosságra került feljelentéssel összefüggésben.

"Az ügyészség szerint szükséges a feljelentésben foglaltak tisztázása és ez csak nyomozás keretében lehetséges" - indokolta a döntést a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője szerdán az MTI-nek.

Petréteiné Malomsoki Csilla elmondta: az ismeretlen személytől származó feljelentés kedden érkezett a főügyészségre, és a pécsi püspökséget, illetve egyházmegyét érintő pénzügyi, gazdasági, s egyéb visszaélésekkel kapcsolatos. Ezek felvethetik a csalás, a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúját.

"Szexuális indíttatású magatartásokról is szó van a feljelentésben, de azt, hogy ez bűncselekmény vagy sem, a nyomozás hivatott eldönteni, melyet várhatóan a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folytat le" - tette hozzá.

Petréteiné Malomsoki Csilla megjegyezte, hogy a feljelentő konkrétumokat is említ, ezekre azonban nem kívánt kitérni. Ahogy arra sem, hogy a névtelen feljelentő a bűncselekmények lehetséges felelőseként említi-e Mayer Mihály pécsi püspököt és Wolf Gyulát, az egyházmegye volt gazdasági igazgatóját.

Az Index.hu. kedden azt írta, hogy bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel gyanúsította meg egy ismeretlen Mayer Mihály pécsi püspököt, valamint az egyházmegye tulajdonában lévő Fény Kft. ügyvezetőjét, Wolf Gyulát. Információi szerint a Nemzeti Nyomozó Irodához és a Baranya Megyei Főügyészséghez beadott feljelentésben tanúvallomásokkal és írásos bizonyítékokkal is alátámasztották a gyanúsításokat.

A püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre. Ilyen volt a Szent János Hotel kialakítása Mohácson, és a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is sok pénzt költöttek. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek - tette hozzá a hírportál.

Közlése szerint a mohácsi beruházással egyidejűleg zajlott a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével az "összecsapás". Bár - mint az Index írta - csak pár millió forinton vitatkoztak, Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását. Ebben az ügyben a hírportál szerint azért is eljárás indulhat, mert a püspökség olyan könyvvizsgálói jelentést készíttetett, amelynek alapján a püspök felléphetett az igazgató ellen. Mint írták, a feljelentés szerint a püspöki megrendelésre készült szakértői vélemény nagy valószínűséggel hamisított jegyzőkönyvön alapul.

Az Index úgy tudja, ebben az ügyben magánokirat-hamisítással, állami támogatások elsikkasztásával, nagy összegű csalás bűntettével és valótlan tartalom hitelesítésére való rábírás bűncselekményével is megvádolták az egyházi vezetőt. Indítványozták annak kivizsgálását is, fenyegetésnek vagy zsarolásnak minősül-e az, hogy a püspök és Wolf Gyula többször, néha nyilvánosan is megfenyegette a tantestületet.

A Pécsi Egyházmegye kedden az Index cikkére reagálva tagadta, hogy vezetői bűncselekményt követtek volna el, az ezt állító feljelentőkkel szemben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

"A Pécsi Egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el, ezért már most bejelentjük, hogy az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben - amennyiben végre ismertté válik személyük - a büntetőjog eszközeivel fel fogunk lépni" - írta az egyházmegye kommunikációs irodája az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjegyezték: a hatályos jogrend bárki számára lehetővé teszi, hogy feljelentéssel forduljon a hatóságokhoz. Szabályozza azonban azt is, hogy az alaptalan feljelentőkkel szemben hamis vád, hatóságok félrevezetése, továbbá hamis tanúzás miatt folytatódjék a bűnvádi eljárás.

Mayer Mihály püspök és Wolf Gyula neve szeptemberben már szerepelt a hírekben; ekkor mentették fel az egyházmegye két dolgozóját, köztük a 20 éve ott dolgozó gazdasági vezetőt, Wolf Gyulát.

Wildmann János, az Egyházfórum főszerkesztője az Egyházfórum Alapítvány szeptemberben kiadott közleményében azt írta: hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a gazdasági igazgató és a püspöki iroda vezetőjének felmentése "minden bizonnyal" azon vizsgálat eredménye, amelyet a szentszék folytatott különböző visszaélések gyanújával a püspökség vezetése ellen. Az egyházmegyei hatóság akkor erre úgy reagált: a szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye.

Wildmann János az Új Dunántúli Naplónak azt nyilatkozta, hogy nincs köze a mostani ügyészségi feljelentéshez, annak tartalmát nem ismeri.