rss      tw      fb
Keres

Kanadai Magyar Hírlap: készül az észak-amerikai Kubatov-lista




Unortodox pártpreferenciás felmérést végez ismeretlen magyar szervezet Észak-Amerikában címmel számolt be a Kanadai Magyar Hírlap arról, hogy egy amerikai cég amerikai magyaroknál érdeklődik politikai preferenciáik iránt. Részletek.



Készül a kanadai és amerikai magyar Kubatov-lista. Egy ismeretlen magyarországi szervezet vagy párt olyan felméréssel bízta meg a Utah állambeli Key Research Solutions nevű céget, mely név, aztán pártpreferencia szerint azonosítja be a Kanadában és az Egyesült Államokban élő magyarok. Nem egyértelmű, hogy a cég hogyan szerzi be az itt élő magyarok telefonszámait, de tény, lapunknál egymás után jelezték Montreálból, hogy ilyen hívás érkezett hozzájuk az elmúlt hétvége folyamán. A kérdésekhez tartozik a megkérdezett személy magyarországi, illetve kanadai és/vagy amerikai pártpreferenciája, valamint az, hogy milyen lapokat olvas, honnan szerzi be a magyarországi híreket, mit gondol az Orbán-kormány teljesítményéről, mit gondol arról, hogy Orbán Viktor hogyan kezeli az antiszemitizmus kérdését és hogy mi a véleménye arról, hogy a külföldi média negatív színben festi le Magyarország kormányát.


Arra is kíváncsiak, hogy a válaszadó szerint ki a felelős azért, hogy Magyarország ma itt tart, aztán magyar pártokból választhatunk a válaszadásnál.


De csak ezt követően jön az igazi „csattanó.”


Arra is rákérdeznek, hogy a válaszadónak vannak-e rokonai Magyarországon, majd elkérik a válaszadó teljes nevét. Ez annyit jelent, hogy teljes mértékben és név szerint beazonosíthatóvá válik a válaszadó politikai hovatartozása és – közvetve – esetleg az is, hogy mit gondolnak magyarországi rokonai.


Amikor számos válaszadó azt kérdezte a cégtől, hogy honnan szerezték be telefonszámukat, azt állították, hogy véletlenszerűen bukkantak rá. Ezek szerint a kanadai és amerikai telefonkönyvekből szerzett magyar csengésű neveket hívogattak, teljesen random módon. De ez a magyarázat nem stimmel, hiszen számos olyan kanadai magyarról tudunk, akit felhívtak, annak ellenére, hogy nem saját nevükön, hanem – például – nem magyar élettársuk nevén fut a vezetékes telefonjuk.