rss      tw      fb
Keres

Ferge Zsuzsa: a mélynyomor megakadályozása a legfontosabb

MTI 2010. október 26., kedd 19:19

A Magyar Tudományos Akadémia Gyermekszegénység Elleni Programirodája szerint a válságban legalább az állami újraelosztásban elsődlegesnek kell tekinteni azokat az eszközöket, amelyek gátolják a mély és tartós nyomort, tompítják a válság hatásait.

Ferge Zsuzsa szociológus, programvezető az MTI-hez kedden eljutott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az intézkedések valamennyire csökkentik az egyenlőtlenségeket. Az ilyen automatikus stabilizátorok között a legfontosabbak a progresszív adórendszer, a munkavállalói jogok, munkanélküli-ellátások és általában a jóléti ellátások. Mindezek a rendszerek évek óta gyengülnek - hangsúlyozta.

Arra is figyelmeztetett közleményében a szociológus, hogy csaknem 600-700 ezer gyerek él a szegénységi küszöb alatt, az összes gyerekes család tagjainak mintegy 60 százaléka a létminimum alatt él. 2008 januárja óta nem volt nyugdíjminimum-emelés, és a családi pótlék is a 2008-as szinten ragadt - olvasható a közleményben.

Hiányzik a szociális minimum - állítja Ferge Zsuzsa -, pedig az alkotmány szerint az állampolgároknak joguk van a megélhetésükhöz szükséges ellátáshoz. Ennek az eszköznek a hiánya az egyik oka a súlyos szegénységnek.

Közleményében kitért arra is, hogy a gyerekszegénység, mint a szegénység általában, összefügg az egyenlőtlenségek mértékével. Az adórendszer felhasználható az egyenlőtlenségek alulról és felülről korlátozására, de Magyarország most a romániaihoz hasonló, 16 százalékos kulccsal működő, egyelőre a megélhetési minimum védelme, azaz adómentes sáv nélküli adórendszert készül bevezetni. A gyermekek 40 százaléka olyan családban él, amelyben nincs kereső, vagy olyan kevés a kereset, hogy elesnek az adókedvezménytől.

Ferge Zsuzsa szerint a gyermekszegénység csökkentése minden kormányzati információ szerint prioritás marad, de a gyermekek és gyermekes családok érdeke azt kívánná, hogy a kormányzat sürgősen emelje a 2008 óta nem indexelt ellátásokat, kezdje meg a szociális minimum közelítési lehetőségeinek kidolgozását, egészítse ki az adórendszert egy adómentes, a létminimumhoz közeli összegű adómentes sávval, és a negatív adó valamilyen formájával kárpótolja, legalább részben, azokat a családokat, amelyek a gyermekek utáni adókedvezményeket nem tudják igénybe venni. A szociológus szerint ennek a forrását a személyi jövedelemadó csökkentésének halasztásából lehetne megteremteni.