rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 4. rész - (adótörvények)

MTI 2010. október 26., kedd 18:56

Az Országgyűlés hétfőn délután befejezte a jövő évi adó- és járuléktörvényekről szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Fidesz: az adóváltozások célja, hogy Magyarország a térség legversenyképesebb országa legyen

Arnóth Sándor (Fidesz) felszólalásában a jelenlegi adórendszer hátrányait sorolta, annak egyik legnagyobb hibájaként említve, hogy a lakosság 10 százaléka fizeti az adók 40 százalékát. A kormánypárti politikus emellett hangsúlyozta, hogy az új adórendszer képes lehet megállítani az aprófalvas térségek leszakadását.

A szintén fideszes Nagy Csaba a módosítások egyik céljának azt nevezte, hogy csökkenjenek az iparűzési adóval összefüggő adminisztrációs terhek, valamint egyszerűsödjenek az építőipari vállalkozások kötelezettségei. Kiemelte: a kormány a változtatásokkal nagy lépést tesz annak érdekében, hogy Magyarország Kelet-Európa legversenyképesebb országa legyen.

Frakciótársa, Simon Miklós felszólalásában annak adott hangot, hogy a javaslat a foglalkoztatottság bővülését, illetve az adóelkerülés visszaszorulását érheti el, ami hosszabb távon a gazdasági teljesítmény növekedéséhez vezethet.

Az ugyancsak fideszes Kontur Pál az előző kormányok adópolitikájáról szólva úgy fogalmazott: az sarcrendszer volt, "megrövidítettek, akit csak tudtak". Mint mondta, ez vállalatok csődjéhez, a feketemunka terjedéséhez vezetett. Ezzel szemben a jövőre tervezett adórendszer az emberek, a családok és a vállalkozások boldogulását segíti - vélekedett.

Révész Máriusz a családok támogatását emelte ki a javaslat céljai közül. Hozzátette: az előző kormány azt sugallta, hogy a gyermekvállalás semmilyen értéket nem jelent, a jelenlegi kabinet viszont fontosnak tartja a munkából élő családok támogatását, a gyermekvállalás ösztönzését.

MSZP: csak a felső tízezernek kedveznek az adóváltozások


Veres János (MSZP) arra mutatott rá, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével a keleti országrészben lakó, alacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező emberek rosszabbul járnak, mint a nyugati megyékben élők, akik náluk többet keresnek.

A volt pénzügyminiszter emellett azt is igazságtalannak nevezte, hogy a kabinet szabályozni kívánja a társadalombiztosítási járulék legmagasabb összegét, ezzel is a nagyobb jövedelemmel rendelkezőket segítve.

Gőgös Zoltán felszólalásában ugyancsak vitatta azt a kormánypárti megállapítást, hogy az új adórendszerrel mindenki jól jár. Mint mondta, ehhez az alacsonykeresetűek esetében több ezer forintos béremelés volna szükséges. Ezzel szemben - folytatta - a közszférában bérbefagyasztás és elbocsátások sora várható.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az adóváltozások igazságtalanok, és nehéz helyzetbe hozzák a vidékieket, a mezőgazdaságból élőket, hiszen az ő jövedelmeik a legalacsonyabbak.

Göndör István azt mondta: nincs itt a nagyarányú adócsökkentés ideje, elfogadhatatlan azonban, hogy az adóváltozások csak a felső tízezernek kedvezzenek. Mint mondta: kevesek adójának csökkenését sokak tehernövekedése fogja kompenzálni jövőre.

Szomorúnak nevezte például azt, hogy a bruttó kétmillió forintot keresők havonta 343.900 forinttal többet vihetnek haza.

Az MSZP módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a legmagasabb jövedelműek 16 helyett 32 százalékos személyi jövedelemadó kulccsal adózzanak, valamint hogy az adójóváírás a jelenlegi formájában maradjon fenn - mondta Göndör István. A szocialisták azt is kezdeményezik, hogy havi 635 ezer forintos jövedelem felett ne lehessen a családi adókedvezményt igénybe venni, valamint hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 18 százalékról 5 százalékra mérsékeljék.

Jobbik: a lakosság 60 százaléka rosszul jár az új adószabályokkal

A Jobbik szerint az új adótörvények előnyeit a lakosság mindössze 10 százaléka érezheti meg, míg 30 százalék nem tapasztal majd változást anyagi helyzetében, az emberek 60 százaléka pedig kifejezetten kárvallottja lesz az adóváltozásoknak - mondta Varga Géza, a párt képviselője.

Szilágyi György úgy fogalmazott, hogy indokolatlanul nagy különbséget éreznek az egy vagy kettő, illetve a három gyermeket nevelő családok számára javasolt adókedvezmények között, pedig szerintük a második gyermek vállalása jelenti a legnagyobb kihívást a szülők számára. A Jobbik ezért azt javasolja, hogy az egy gyermekes családok 62.500 forintot, a két gyermekesek 137.500 forintot, a három, vagy több gyermekesek pedig 206.500 forintot vonhassanak le gyermekenként összevont adóalapjukból - fűzte hozzá.

Gyenes Géza (Jobbik) felszólalásában emellett a fogyatékos gyerekek után járó kedvezmények növelését, valamint a háziorvosok iparűzési adójának elengedését is kezdeményezte.

A képviselői felszólalások után a levezető elnök a több mint hat órán át tartó általános vitát lezárta.