rss      tw      fb
Keres

Navracsics, Kövér, Kósa és Rogán meg a civiljeik elfelejtettek egyeztetni a Kúriáról
Tavaly december 16-án hozta meg a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatát a devizahitelek ügyében. Kimondta, hogy a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés. Ugyanakkor az egyoldalú szerződésmódosítások kérdésében a Kúria az Európai Bírósághoz fordult. Orbán a döntést úgy értékelte, hogy a Kúria a bankok oldalára állt. Fideszes kollégái ezt követően azt is kifogásolták, hogy a legfőbb bírói testület az Európai Bíróságra vár. Szerdán viszont Navracsics közölte, hogy a Kúriának igaza van.


2013. december 19.
Kövér a „gyáva” és „jogászkodó” Kúriáról


Szó sincs arról, hogy mindent megtett volna a bírói testület, húzza az időt, és nem döntött az egyoldalú szerződésmódosításokról, a kamatemelés és az árfolyamrés kérdéséről sem. Ő is azt gondolja, hogy a legfőbb bírói testület a bankok oldalára állt; ő másként döntött volna a helyükben. A Kúria döntése ellen nem az a legfontosabb kifogás, amit megállapított, hanem az, hogy nem hajlandó tudomást venni arról, mi a probléma. Bár nem ő az a szereplő akinek ezt a kérdést meg kell válaszolni, de „ez egy gyáva döntés volt”, a felelősség alól „a tisztelt bírói testület” megpróbált kibújni, jogászkodó megoldást talált, és megvárja, hogy az Európai Bíróság majd hogyan dönt.


2013. december 20.
Kósa: a Kúria ne várjon Strasbourgra, döntsön!


Kósa Lajos szerint csalódáskeltő a Kúria devizahitel-ügyben hozott határozata, azt pedig, hogy „teljesen szokatlan módon” az Európai Bírósághoz fordult, gyáva, rossz, konfliktuskerülő lépés, időhúzás, ami csak a bankoknak kedvez. Kósa szerint ezeknek a kérdéseknek nincs nemzetközi vonatkozása, hiszen a Kúriának Magyarországon magyar joganyag alapján, magyar szereplők között született szerződésekről kellene döntést hoznia. A legfőbb bírói fórumnak mielőbb határoznia kellene, ez a dolga, „ezért tartjuk fenn ezt a rendszert”. „Majd ezentúl, ha a bíróság valamilyen ügyben kényelmetlenül érzi magát, akkor rögtön Strasbourghoz fog fordulni?” Kósa szerint ezzel elbizonytalanodik a magyarországi jogszolgáltatás.


2014. január 9.
Rogán: a Kúria még januárban határozzon!


Rogán Antal azt kérte a legfőbb bírói testülettől, ne várjon az Európai Unió Bíróságának döntésére, mert semmilyen európai fórum véleménye nem kell hogy mérvadó legyen a számára. Szerinte a Kúria a magyar joganyag alapján is dönthet a nyitott kérdésekben, így az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében. Ő annak örülne, ha még januárban határozna a Kúria, mert akkor a Fidesz évadnyitó frakcióülésén (január 24) is foglalkozhatnának a kérdéssel.


2014. január 11.
A CÖF-CÖKA vezetőségének közleménye: elfogadhatatlan Darák Péter döntése


Megdöbbenéssel értesült a Civil Összefogás Fórum arról, hogy a Kúria elnöke nem hajlandó az Európai Bíróság döntése előtt összehívni a jogegységi tanácsot, így várhatóan május előtt nem születik meg a Kúria újabb jogegységi határozata. Elfogadhatatlan Darák Péter elnök döntése, amely szociális érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot.


2014. január 15.


Navracsics: A Kúriának igaza van


A Kúria jogosan döntött úgy, hogy megvárja az Európai Unió Bíróságának döntését, és igaza van abban, hogy egy ilyen széles körű társadalmi probléma kezeléséhez jogalkotásra van szükség, mondta a devizahitelekkel összefüggésben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hír TV szerda esti műsorában.


Navracsics szerint az egész magyar igazságszolgáltatás számára irányadó lehet a közösségi jogi megközelítés. A Kúriának igaza volt akkor is, amikor jogegységi döntésében kimondta, hogy ilyen széles körű társadalmi problémát a jogalkalmazás nem tud kezelni, jogalkotásra van szükség. Ám ahhoz még meg kell várni a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságának és a magyar Kúriának a döntését.


„Azt vegyük már figyelembe, hogy 2002-től 2010-ig itt mindenki vígan vett fel devizahiteleket, és most, amikor baj van, akkor viszont egyik napról a másikra várják a megoldást”, mondta még Navracsics.