rss      tw      fb
Keres

Kommerszant: Orbán megígérte, hogy teljesíti a Gazprommal szemben minden kötelezettségét
A Kommerszant című tekintélyes orosz gazdasági-politikai napilap Miller búrája alatt címmel közölt cikket. Az írás szerzője Andrej Kolesznyikov, aki a lapot sok éve tudósítja Putyin minden mozdulatáról. Magyarország miniszterelnöke megígérte, hogy országa teljesíti a Gazprommal szemben minden kötelezettségét.
Vlagyimir Putyin elnök tegnap Novo Ogarjevóban találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki, miután lefixált egy tízmilliárdos szerződést Oroszországgal két reaktor építéséről a magyarországi atomerőműben, váratlanul bejelentette, hogy országa a saját szakaszán teljesíteni fogja a Déli Áramlat gázvezeték építésével kapcsolatos minden kötelezettségét. A részletekről, hogy erre hogyan reagált Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, a Kommerszant különtudósítója, Andrej Kolesznyikov számol be.Orbán Viktor magyar miniszterelnök külleme elárulja sportos, mi több, atlétikus, sőt, nehézatlétikus eredetét.


Vlagyimir Putyin külleme nem árul el róla semmit. Ez a dolog lényege.


Olyan emberek találkozója volt ez, akik nem túl közelről ismerik egymást, de nagyon is jól viszonyulnak egymáshoz. Úgy látszik, a szovjet gének szólnak bennük, akár akarják ezt, akár nem.


Orbán Viktor alighanem nem nagyon akarja.


– Kevés jót láttunk a Szovjetunióból – ismerte el, és ez emberileg érthető (pedig mi Magyarországról csak jót láttunk, nevezetesen az Ikarus autóbuszokat. A.K.)


Hozzátette azonban, hogy az atomenergia magyarországi fejlesztéséről szóló 1966-os megállapodásban mégiscsak sok jó volt. Ennek a megállapodásnak az alapján most kidolgozták azt a szerződést, amelynek értelmében két új energiablokkot építenek a Paksi Atomerőműben. (Szergej Kirijenko – a Roszatom állami korporáció elnöke – csapata egész blokkokban gyűjti a pontokat és az új bel- és külföldi atomreaktorok építésének tempója meghaladja az egész szovjet időszakét és a Szovjetunió széthullásának időszakáét.)


Az orosz elnök ugyanerről szólva kijelentette: „Ebből a szerződésből mintegy 3 milliárd dollárt a munkahelyek támogatására fordítanak a magyar gazdaságban”, és egészében „a munkálatok volumenének több mint 40 százalékát éppen a magyar oldalra irányozzuk elő”.


Magyarországon ehhez hasonló nem történt fél évszázada.


Orbán Viktor a maga részéről azt bizonygatta, hogy büszke erre a remek szerződésre, és „elégedetten és büszkén” terjeszti a magyar Országgyűlés elé jóváhagyásra. (Nem olyan könnyű megjósolni, hogy az Országgyűlés milyen érzületekkel fogadja majd a szerződést).


A formalitások után a magyar miniszterelnök váratlanul bejelentette:


– Ami a Déli Áramlatot illeti, Magyarországnak szándéka, hogy minden kötelezettségét teljesítse.


[A szerk. megj.: Itt ismételten felhívjuk a figyelmet korábbi összeállításunkra: Orbán gázvezetékekről egykor és most. Lásd még Balogh S. Éva 2010. december 8-ai írását: Orbán Viktor és Oroszország]Teljesítjük! – A Kommerszant fotója


Senki és semmi nem kényszerítette Orbán Viktort arra, hogy éppen ezen a találkozón fordítson figyelmet a konfliktusra, amely az EU Bizottsága és a Déli Áramlathoz csatlakozó országok között alakult ki. Az EU energiaügyi bizottsága lényegében ultimátumot adott ezeknek az államoknak: véget kell vetni a projektben való részvételnek (mint ismeretes, ez az EU harmadik, a Gazprom számára tragikus energiacsomagjával függ össze).


Amikor a teremből kiterelték az újságírókat, csak Alekszej Miller, a Gazprom elnöke maradt ott, akit meg is kérdeztem:


– Most az történt, hogy például a magyarok megerősítették, hogy mindenféle nyomás ellenére megépítik a Déli Áramlatot?


– Például a magyarok, vagy például a Déli Áramlat – élénkült fel Miller úr. – Hiszen Ön is érti, minden benne van ebben a „példáulban”.


Igyekezetem, hogy a kérdésről mégiscsak megtudjak valamit, egy ideig sikertelen maradt. Végül azonban Alekszej Miller beismerte:


– Igen, az EU Bizottsága támadja azokat az országokat, amelyek részt vesznek a Déli Áramlatban, konkrétan a kormányközi megállapodások vizsgálatáról van szó, amelyek a bizottság szerint nem felelnek meg a harmadik energiacsomagnak.


– És milyen esélyei vannak a támadóknak? – érdeklődtem.


– A kormányközi szerződésnek, mint ismeretes, nagyobb a súlya, mint az országok közöttinek – vonta meg a vállát Miller. – Mi engedélyt kaptunk az építkezés megkezdésére minden érintett országtól. Mindent egyeztettünk. És megkezdtük az építkezést. Így van?


Úgy gondoltam, ez költői kérdés. Miller úr azonban megerősítést követelt.


– Így van?


– Így van.


– A projektet szigorúan a menetrend szerint valósítjuk meg. Így van?


Úgy tűnik, valóban megerősítést akart kapni.


– Egyelőre igen – mondtam.


– Mi az, hogy egyelőre? – kérdezett vissza Alekszej Miller. – Egy hónapnyit sem tértünk el a menetrendtől. A projektet határidőre át kell adni, és működni fog. Pont. Szavakkal. Ne pontot tegyen, hanem írja ki: Pont!


Hát persze. Vazze, végtére is filológusok vagyunk.