rss      tw      fb
Keres

Hogy mik lesznek! - 2009.12.30.

Egyre gyorsabban mozog az északi pólus

A National Geographic beszámolója szerint felgyorsult a Föld manapság Kanadában "székelő" mágneses pólusának vándorlása, és most már valósággal vágtat Oroszország felé, méghozzá évenként csaknem 65 kilométeres sebességgel. Ez a helyváltoztatás már régóta ismert, ezért a 19. századtól az évenként kiadott hajózási évkönyvekben rendszeresen frissítették azokat az adatokat, amelyekkel korrigálni kellett az iránytű által mutatott irányt a tényleges észak meghatározásához.

A geológusok feltételezése szerint a mágneses mezőt a Föld szilárd vasmagja és a körülötte viszonylag gyorsan áramló olvadt kőzetek dinamóhatása gerjeszti. Jelenlegi ismereteink és adataink alapján nem jósolható meg pontosan ennek a "dinamónak" a viselkedése, és a mágneses pólus jövőbeni helyzete sem.

Az internetes keresés neutralitása

A The New York Times egyik cikkében Adam Raff emel szót az internetes keresés semlegessége mellett:

"Manapság az olyan keresők, mint a Google, a Yahoo és a Microsoft új Bingje az internet főbejáratává váltak. Mivel döntő szerepet játszanak abban, hogy a felhasználókat az internethelyek felé irányítsák, ezért ugyanolyan részei a világháló infrastruktúrájának, mint maga a fizikai hálózat. A hálózatsemlegességnek ki kell terjednie a keresők semlegességére is, azaz alapvető fontosságú, hogy a keresőmotorok működtetői ne használjanak más szerkesztési elveket, mint azt, hogy eredményeik terjedjenek ki minden részletre, legyenek részrehajlásmentesek és csak a relevancia befolyásolja őket.

Feltörték a mobiltelefonos titkosítást?

Legalábbis a The New York Times egy másik írása arról tudósít, hogy egy német titkosítási szakértő, Karsten Nohl visszafejtette, sőt közzé is tette a 21 éves GSM-titkosító algoritmust. Ha ez valóban így van, akkor nagyon kiszúrt a világ 4,3 milliárd mobiltelefonosa közül legalább 3,5 milliárddal, mert nagyjából ennyien tartoznak a GSM-rendszert használó mobilszolgáltatókhoz. Az A5/1 jelű technológiát egyébként mások már korábban is feltörték, de titokban tartották az eredményeiket.

A Londonban székelő GSM Associations – a GSM-szolgáltatókat képviselő szervezet – szakértői szerint Nohl sikere teoretikusan elképzelhető, de a gyakorlatban elég valószínűtlen, viszont mindenképpen törvénytelen – nem a visszafejtés, hanem a közzététel. Azon kívül veszélyes is, mert a mindeddig kifinomult technikai hátteret igénylő – ezért iszonyúan drága – mobiltelefonos lehallgatás a bűnözők számára is elérhetővé válik.


Majd a fogyasztók megfizetik

A brit The Times híradása szerint a zene- és filmgyártó érdekvédelmi szervezetek sikeresen lobbiztak a szigetország hatóságainál, és sikerült elérniük, hogy az illegális zene- és videoletöltések – általuk becsült – félmilliárd fontos kárértékét továbbhárítsák a fogyasztókra.

Hasonlóra egyébként nálunk is volt, van és lesz is még bőven példa. Biztos sokan emlékeznek rá, hogy 5-6 éve megjelentek az adathordozókon az Artisjus feliratú címkék, egyszersmind az áruk is drasztikusan megemelkedett. Ez azt jelentette, hogy előre letudtuk a maszek illegális szoftver- és médialetöltések büntetését – a dologban csak az az érthetetlen, hogy az ilyen letöltéseket még ezen felül is büntetni akarják.

A britekben, bennünk és sok más nemzet hasonló húzásaiban az a közös, hogy eddig talán volt némi létjogosultságuk, de most már nagyjából az internetes sötét középkor süllyesztőjében a helyük. A tisztelt médiacégeknek és kormányzatoknak észre kellene venniük, hogy megváltozott a helyzet, és a megváltozott üzleti helyzetre helyesebb az üzleti modell átalakításával válaszolni.


Ajánlja az írást másoknak is!