rss      tw      fb
Keres

Itt tartanak a szövetségesek – IV: Bajnai bővítene, Mesterházy újraírna, illetve tárgyalna
Bajnai: ki kell bővíteni a „kormányváltó szövetség” megállapodását


Az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás kiterjesztésének és továbbfejlesztésének lehetőségeiről tárgyalna Bajnai Gordon előbb a szocialistákkal, majd a Demokratikus Koalícióval. Ezt Bajnai hétfőn az ATV reggeli műsorában mondta el. A kezdeményezésről előzetesen értesítette Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét.


A továbbfejlesztés oka Bajnai szerint: „Vissza kell adni a kormányváltást akaróknak a győzelembe vetett hitet. Ehhez az Együtt-PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között. Ennek megvalósításához minden félnek áldozatot kell hoznia.”


„A kormányváltó szövetség megállapodásának kibővítésére kizárólag a két fél, az MSZP és az Együtt-PM egyeztetése révén kerülhet sor. A meglévő szövetség az alap, ez megkérdőjelezhetetlen.” A szélesebb összefogás megvalósítása érdekében Bajnai érdemi tárgyalást kezdeményezett a két szövetséges politikai erő választási ügyekben illetékes vezető szervei között, a lehető legkorábbi időpontra, a hét első napjainak valamelyikére.


Ha létre tudnak hozni egy olyan összefogást, ami közelebb visz a győzelemhez, az azt jelenti, hogy nyilván nem ő vezeti majd az összefogást és neki is eggyel hátrébb kell lépnie, mondta Bajnai. Saját személyi pozícióján kívül nem kívánt másról nyilatkozni, amíg le nem ültek az MSZP-vel és a DK-val tárgyalni.Mesterházy: Újra kell írni az MSZP és az Együtt-PM megállapodását


Újra kell írni az MSZP–Együtt-PM-megállapodást azt követően, hogy az Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a 2014-es választáson, vagyis megváltozott az egyik szerződő alany személye. Ezt mondta Mesterházy Attila hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


[A szerk. megj.: Ez új információ. Mesterházy Attila talán megvárhatta volna, amíg az érintett pártszövetség, az Együtt–PM ezt maga jelenti be.]


Ugyanakkor elemezni kell azt a helyzetet is, hogy immár hasonló támogatottsággal rendelkezik az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció.


A megállapodás újraírása során arra szeretnének törekedni, hogy egy baloldali jelölt álljon szemben az egyéni választókerületekben a Fidesszel, folytatta Mesterházy. Ő erre három lehetőséget lát. Az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét. A harmadik pedig a közös lista.


Éppen ezért azt javasolta Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM vezetőjének, hogy a hét második felében értékeljék a kialakult helyzetet és kezdjenek egyeztetéseket a megállapodásuk újraírásáról, mondta Mesterházy Attila.


[A szerk. megj.: Azt valószínűleg már sosem fogjuk megtudni, ki kezdeményezte/javasolta valójában az újabb tárgyalásokat, hiszen nagyjából egyidőben mindkét pártvezető magának vindikálta az elsőséget. Én mégis Bajnai Gordonra tippelek, már csak azért is, mert Szanyi Tibor elárulta, hogy az elmúlt napokban az MSZP-ben szó sem volt semmi ilyesmiről – lásd lejjebb.]


Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc a DK színeiben visszatér-e a választási szövetségbe, Mesterházy azt mondta, nem tudja. Másrészt van két párt, az Együtt-PM és a DK, amelyek hasonló támogatottságúak és nagyjából a bejutási küszöbön billegnek. Ebben az esetben fontos elemezni azt, hogy mit lehetne tenni. Nem akármilyenek a feltételek, hiszen a szocialisták két volt miniszterelnöke is külön pártot alapított, amelyek „ugyanarra a szavazóbázisra hajtanak, ahol az MSZP is működött”.


Gyurcsány: a DK kész tárgyalni az ellenzéki összefogásról


A Demokratikus Koalíció (DK) üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására, és bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére, közölte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn az MTI-vel. A DK álláspontja változatlan: az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnökjelölt jelenti.


Szigetvári: Nem döntött még az Együtt-PM arról, hogy pártként indul-e


Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke cáfolta, hogy született volna döntés arról, hogy a Bajnai vezette Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni az országgyűlési választáson. Jogi értelemben tehát nem szükséges változtatni az MSZP-vel kötött megállapodásukon, politikai értelemben viszont annál inkább. Ezért is üdvözlik, hogy Mesterházy Attila nyitottnak mutatkozott az ellenzéki szövetség kibővítésére, amit Bajnai Gordon javasolt. Szigetvári elmondta: az Együtt-PM vezetői a napokban politikai helyzetértékelést tartottak, itt határoztak arról, hogy tárgyalást kezdeményeznek a szocialistákkal a szövetség bővítéséről. Konkrét javaslatot tesznek majd az MSZP-nek a szövetségesi megállapodás kibővítésére, erről azonban ő sem akart nyilatkozni. Mindenesetre a szövetségkötés kérdését néhány héten belül, legkésőbb a jelöltállítás kezdetéig – április 6-i választás esetén február közepéig – rendezni kell. Ha nincs közös lista, akkor eddig a határidőig döntenek arról is, hogy egy jelölőszervezetként vagy pártszövetségként indulnak-e a választáson. Ez azért lényeges, mert előbbi esetben 5, utóbbiban viszont 10 százalék a parlamenti küszöb.


Szanyi: az MSZP-ben nem tárgyaltak a bővítésről


Az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság hétfő délután tárgyal az ellenzéki szövetség kibővítésének lehetőségéről, mondta Szanyi Tibor hétfői sajtótájékoztatóján.


Szanyi szerint egyébként az MSZP induló pozíciója a közös lista- és jelöltállítás volt 2012 novemberében, ám partnerei, az Együtt-PM ezt eddig nem támogatták. Most már viszont kihirdették jelöltjeiket és listát is állítottak, „a rántottából pedig nem olyan egyszerű visszacsinálni a tojást”.


Szanyi közölte: fenntartja a Gyurcsány Ferencről korábban megfogalmazott véleményét. Különben is, a Demokratikus Koalíció elnöke korábban úgy nyilatkozott, hátralép, ha ő az akadálya a teljes összefogásnak.


[A szerk. megj.: Szanyi Tibor korábbi véleménye például ez volt Gyurcsányról – és ezt nem Kövér László mondta, hanem a Magyar Szocialista Pártnak az Európai Parlamentbe igyekvő vezető politikusa: „egy mentálisan megzakkant bolsi-milliárdossal nem lehet normális jövőt építeni!” Ami pedig Gyurcsány „hátralépését” illeti: a DK elnöke kétszer is elmondta-leírta, hogy ha az egylistás, közösjelöltes, egy miniszterelnökjelöltes széles körű választási szövetség létrehozásának ő volna az akadálya, lemond a képviselőjelöltségről. Ha a három feltétel teljesül, és ha ő volna az akadály. Mármint a szövetség politikusainak a szemében, mert a választókéban nyilvánvalóan nem ő az akadály, lásd a Medián felmérését.]


Szanyi arra nem válaszolt egyértelműen, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc akadálya-e az ellenzéki együttműködésnek, de azt mondta: a volt miniszterelnök korábban visszautasította az MSZP ajánlatát.


[A szerk. megj.: Az MSZP ajánlatáról – amelyet több mint fél évig, a „baloldali” újságírók néma asszisztálása mellett, méltányosnak és korrektnek nevezett a két szövetséges minden megszólaló képviselője – lásd összefoglalónkat a lábjegyzetben.]


Elmondta azt is, az MSZP-ben az elmúlt napokban nem volt téma az ellenzéki szövetség kibővítése, de Bajnai Gordon javaslata nyomán az országos választási bizottság hétfő délután erről is tárgyalni fog.


MSZP – A választási bizottság felhatalmazta Mesterházyt a tárgyalásokra


Az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság (ovb) hétfőn felhatalmazta Mesterházy Attila pártelnököt és a szocialisták vezetőiből álló delegációt, hogy tárgyaljon az Együtt-PM-mel a korábban megkötött választási szövetség kibővítéséről. Erről a hétfő estébe nyúló ülésről távozó Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Gúr Nándor alelnök és Baja Ferenc számolt be újságíróknak. Azt azonban egyikük sem árulta el, hogy mire kapott mandátumot Mesterházy Attila és az általa vezetett küldöttség. Mint mondták, csak a tárgyalások végeredményéről szeretnének beszámolni a sajtónak. Mesterházy Attila nem


Az ovb üléséről beszámoló Gúr Nándor azt mondta: minden olyan megoldásra nyitottak, amely segíti az Orbán-kormány leváltását. Így a közös listaállításra is, amit az MSZP 2012 novemberében javasolt. Törekednek rá, hogy mielőbb megállapodjanak Bajnai Gordon pártszövetségével, majd ha úgy látják, hogy módosítani kell a korábbi egyezséget, akkor a lehetséges csatlakozókkal is.


Arra a kérdésre, hogy a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc helyet kaphat-e egy közös listán, a szocialista párt alelnöke úgy válaszolt: nem személyekről, hanem a választási győzelmet segítő konstrukcióról kell megállapodni.


(A szocialista pártot a kampányidőszakban az elnökség helyett irányító testület tagja Mesterházy Attila pártelnök, Simon Gábor elnökhelyettes, Gúr Nándor és Horváth Csaba alelnök, Botka László választmányi elnök, Velez Árpád pártigazgató, Molnár Zsolt kampányfőnök, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán és Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Szűcs Gábor választmányi elnökhelyettes, Szanyi Tibor EP-listavezető és Baja Ferenc, a választásokat előkészítő munkacsoport helyettes vezetője.)


Mesterházy: tárgyalni kell


Mi eddig tudomásul vettük az Együtt-PM álláspontját, hogy nem akarják újranyitni az összefogás kérdését, ezért mondtuk eddig azt, hogy lezártnak tekintjük a tárgyalásokat, meglepett, hogy most megváltozott Bajnai Gordonék véleménye, de örülünk neki – ezt Mesterházy Attila mondta hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a közös lista- és miniszterelnökjelölt-állítás lehetőségéről kezdik-e meg a tárgyalásokat Bajnai Gordon pártszövetségével.


Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordonhoz hasonlóan hajlandó-e hátralépni, lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, az MSZP-elnök úgy válaszolt: minden opció megtárgyalására, átgondolására nyitott. De mivel már csak három hónap van a választásokig és alig több mint egy hónap a jelöltállítás kezdetéig, az újranyitott tárgyalásokat a jövő hét végéig le kell zárni.


Készek tárgyalni a Demokratikus Koalícióval – ezt korábban is megtették, mondta –, de a DK 16 pontos programjában több olyan elem van, amellyel nem értenek egyet, így ezt a kérdést is rendezni kell. A tárgyalások része kell hogy legyen az is, szerepelhet-e egy közös listán Gyurcsány Ferenc, mondta Mesterházy, aki ezt a választ sem akarta megelőlegezni.Címek a hétfői sajtóból


Hír24: Bajnai hátrébb lépne és nyitna Gyurcsány felé
444.hu: Ennél összébb már nem is lehetne fogni: Bajnai most éppen közös listát akar
444.hu: Az MSZP Gyurcsány felé nyit?
hvg.hu: Bajnai mégis bővítené az ellenzéki összefogást
hvg.hu: A DK még lecsúszik, de Gyurcsányt kiköpnék
Index: Bajnaiék újra tárgyalnának az MSZP-vel
Népszabadság: Már a meglévő szövetség kibővítése sem tabu az Együtt-PM-nél

Korábbi összefoglalónk:
Az MSZP–DK-megállapodás kudarca


Október 22-e utáni összefoglalóink:
– 2013. október 23.: A két „nagy” párt aláírta a választási megállapodást, és lezárta a szövetségkötést
– 2013. október 24.: A demokratikus ellenzék a Műegyetem-rakparton (Gyurcsány beszéde és Kuncze beszéde)
– 2013. október 25.: Gyurcsány levele Mesterházynak: nem szerveztünk demonstrációt ellened
– 2013. október 26.: Mesterházy az őszödi beszédre hivatkozik Gyurcsány ellen – az Economistban
– 2013. október 26.: Gyurcsány levele – és a válaszok. Bajnai Berlinben: Gyurcsányék célja már csak az, hogy bejussanak a parlamentbe; Szanyi: Orbán és Gyurcsány a nemzet két legnagyobb kártevője, Gyurcsány moslékot dobál
– 2013. október 28.: Bajnai és Mesterházy ismét Gyurcsányt bírálta – kiiratkozók
– 2013. október 30.: Gyurcsány levele a pártok vezetőihez a bajai videó ügyében – válasz nincs, de Szanyi újból bemosott; Mesterházy a HírTV-ben: Gyurcsány a múlt embere; Gúr szerint Gyurcsány aljas módon elárulta az MSZP-t
– 2013. november 12.: Lendvai Ildikó és Bajnai Gordon (meg Mesterházy Attila) ugyanarról
– 2013. november 20.: Itt tartanak a szövetségesek – Bajnai és Mesterházy, illetve Botka a Klubrádióban; Szanyi a DK-t látja ismét a bajai videó mögött
– 2013. november 22.: Itt tartanak a szövetségesek: a DK szavazói igen, Gyurcsány nem – Botka, Kovács, Gúr
– 2013. november 23.: Mesterházy újra az ellenzéki szövetségről – megjegyzésekkel
– 2013. november 24.: Az MSZP választmányi ülése: minden marad a régiben (Mesterházy, Bajnai, Botka)
– 2013. december 5.: Itt tartanak a szövetségesek – III. összefoglaló
– 2013. december 13: Standard – Mesterházy: DK igen, Gyurcsány nem!