rss      tw      fb
Keres

Abbász diplomáciai és jogi lépésekkel fenyegetőzik az izraeli telepbővítés miatt


MTI 2013. december 31., kedd 21:41

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden azzal fenyegetőzött, hogy „diplomáciai és jogi” lépéseket tesz az izraeli telepbővítés „rákfenéje” ellen.

A palesztin vezető egy nappal John Kerry amerikai külügyminiszter újabb közel-keleti látogatása előtt kijelentette: „már megmondtuk, hogy nem nézzük tétlenül, ahogy a telepek rákja terjed, főként Kelet-Jeruzsálemben”. „Élni fogunk az ENSZ-ben élvezett megfigyelő állami jogunkkal, hogy megtegyünk minden jogi, diplomáciai és politikai lépést ennek megakadályozására” - hangoztatta.

Mahmúd Abbász, aki a tervek szerint péntek este fogadja John Kerryt Rámalláhban, megerősítette, hogy „elutasít minden izraeli katonai jelenlétet a (majdani) független palesztin állam területén”. Ezzel a Jordán folyó völgyére utalt.

Egy izraeli kormánybizottság vasárnap jóváhagyott egy olyan, az ultranacionalista jobboldal által benyújtott törvényjavaslatot, amelynek értelmében Izrael még a palesztinokkal történő békemegállapodás esetén is bekebelezné a Jordán völgyét. Izraeli kommentátorok szerint a törvényjavaslat főként jelképes értékű, de a palesztinok hevesen ellenzik. A palesztin fél kizárólag nemzetközi erő felvonultatását fogadja el, Izrael viszont ezt elutasítja, és ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga védje meg magát.