rss      tw      fb
Keres

Dél-Szudán - A közvetítők szerint megállapodtak a tűzszünetben, Machar cáfol


MTI 2013. december 31., kedd 18:05

A dél-szudáni kormány és a Riek Machar volt alelnökhöz hű lázadók megállapodtak a tűzszünetben - közölte a dél-szudáni konfliktusban közvetítő, hat kelet-afrikai országot tömörítő IGAD regionális szervezet kedden, Machar azonban az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta a fegyvernyugvás hírét.

„Salva Kiir elnök és Riek Machar megállapodott, hogy véget vetnek az ellenségeskedéseknek, és tárgyalókat neveznek ki a tűzszünet életbe léptetésére és ellenőrzésére” - áll az IGAD közleményében. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tűzszünet mikor lép életbe.

A tűzszüneti megállapodás hírét az Egyesült Államok dél-szudáni különmegbízottja is megerősítette. Donald Booth, aki személyesen találkozott az elnökkel, és telefonon beszélt az egykori alelnökkel, közölte: a két fél kötelezettségvállalása „az első fontos lépés az ellenségeskedések beszüntetése” és a világ legfiatalabb államában dúló válság megoldására irányuló tárgyalások megkezdése felé.

Riek Machar viszont az AFP-nek azt mondta, hogy nem áll készen a tűzszünetre, sem a Salva Kiirel való személyes találkozóra. Azt is hozzátette, hogy a vezetése alatt lévő lázadók a főváros, Juba felé vonulnak.

Machar azt megerősítette, hogy küldöttséget meneszt Addisz-Abebába, hogy a békéről tárgyaljon a jubai kormány képviselőivel.

Az IGAD-on belül Etiópia vezető szerepet játszik abban, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a dinka etnikumhoz tartozó Kiir elnököt és nuer riválisát, Machart. Az etióp vezetés, amely korábban a két rivális politikus érkezését jelezte, később megerősítette, hogy várják a küldöttségeket, de Kiir és Machar nélkül.

Dél-Szudánban december 15. óta tombol az erőszak, amikor az elnöki gárdisták között kitört összecsapások később etnikai alapú erőszakba torkolltak és az egész országra kiterjedtek. A konfliktusban ezrek haltak meg és 180 ezren menekültek el otthonukból.