rss      tw      fb
Keres

Szilveszter - Oroszországban fokozott biztonsági intézkedések mellett ünnepelnek


MTI 2013. december 31., kedd 17:26

Az elmúlt napok merényletei után Oroszországban fokozott biztonsági intézkedések közepette búcsúztatják az óévet az emberek, Moszkvában ennek ellenére várhatóan megtelik a Vörös tér a szilveszterezőkkel.

A Volgográdban az utóbbi két napban elkövetett két robbantásos merénylet miatt megerősítették a rendvédelmi készültséget az ország több régiójában. Moszkvában 20 ezer rendőr ügyel a rendre, biztonságra.

Alekszej Majorov, az orosz főváros biztonsági főnöke közölte, hogy minden szilveszteri és újévi ünnepi rendezvényt megtartanak. Különösen odafigyelnek a Vörös térre, ugyanis a moszkvaiak és az orosz főváros vendégei szilveszterkor előszeretettel keresik fel a történelmi városrészt. A hatóságok szerint akár 150 ezer ember is összegyűlhet a Vörös téren, amelynek egyik vonzó látványossága a hetek óta villanyfüzérekkel feldíszített volt állami áruház, a ma luxusüzletekkel teli GUM. A már hagyománnyá vált jégpálya mellett pedig körhintát is felállítottak Moszkva történelmi terén, a Lenin mauzóleummal szemben.

Az Oroszország legtávolabbi pontján, a távol-keleti Csukcs-félsziget és Alaszka között, a Bering-szorosban lévő Ratman szigeten közép-európai idő szerint délután egy órakor már beköszöntött az új év. 2014-et írnak Kamcsatkán, Csukcsföldön és a Magadani területen is.

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó két orosz, két amerikai és egy japán asztronauta 15-ször fogja köszönteni 2014-et. A Föld körül keringő állomás ennyiszer lépi át a földi idősávokat.

Oroszországban szilveszterkor szokás felállítani és feldíszíteni a fenyőfát. Ezt tették Jakutföldön is, de különleges módon. Az Akvasztar búvárklub tagjai és a vízi mentők a szibériai Léna folyóban, 3,5 méteres mélységben helyeztek el egy karácsonyfát. A víz hőmérséklete 2 fokos volt, míg a felszínen mínusz 45 fokot mértek.

Oroszországban az újév első nyolc napjára munkaszünetet rendelt el a kormány, de már szilveszterkor rövidített munkarendben dolgoztak a munkavállalók, legalábbis az állami munkahelyeken.