rss      tw      fb
Keres

Schumacher síbalesete - Kissé javult a hétszeres világbajnok állapota


MTI 2013. december 31., kedd 12:19

Kissé javult a francia Alpokban vasárnap síbalesetet szenvedett Michael Schumacher állapota.

A korábbi hétszeres világbajnok Forma-1-es pilóta az éjszaka folyamán újabb műtéten esett át, melynek során egy hematómát távolítottak el az agyából.

Emmanual Gay, a grenoble-i kórház agysebészeti osztályának vezetője kedden, sajtótájékoztatón azt mondta, „mindenhol vannak hematómák” a sérült agyban, de mivel enyhe javulást észleltek, újabb műtéti beavatkozás mellett foglaltak állást.

„Nagyobb volt (a többinél), és könnyebben hozzá tudtunk férni” - mondta a vérömlenyről az orvos. Hozzátette: úgy ítélték meg, hogy kockázat nélkül el tudják távolítani. Az operáció célja az volt, hogy csökkentsék a nyomást a sportoló koponyájában.

A hétfőinél „jobban kontroll alatt tartjuk a helyzetet, azt azonban nem mondhatjuk, hogy túl van a veszélyen” - közölte a Jean-Francois Payen aneszteziológus.

„Időt nyertünk, de fenn kell tartanunk a folyamatos felügyeletet” - mondta, hozzátéve, hogy korai lenne spekulálni az sérült állapotát illetően, amelyet még mindig „kritikusnak” lehet nevezni.

A sportembert továbbra is mesterséges kómában tarják, és egyelőre nem tudják, mikor ébreszthetik fel.

A pénteken 45 éves Schumacher a francia média szerint 14 éves fiával síelt Méribelnél, menedzsere azonban csak annyit közölt, hogy nem volt egyedül. Vasárnap 11 óra körül két kijelölt sípálya között siklott le, amikor nagy sebességgel bukott, és feje egy sziklának csapódott. A Bild című napilap arról írt, hogy Schumacher bukósisakja az ütés erejétől eltörött. Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet, amelyet követően előbb egy moutiers-i, onnan pedig vasárnap délután egy grenoble-i kórházba szállították - ekkor már kómában volt -, s ott életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyerekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte. Pályafutása során több balesetet is szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbat 1999-ben Silverstone-ban.