rss      tw      fb
Keres

Nagy sikere van az új katalán lottónak


MTI 2013. december 31., kedd 17:08

A vártnál nagyobb sikere van az új katalán lottónak, jelezve az északspanyol autonóm régió függetlenségi törekvéseinek erősödését.

A La Grossa (a katalán szó jelentése nagy, akárcsak a rivális spanyol le Gordo lottójátéké) első sorsolását kedden tartották egy színházban több száz néző jelenlétében, és a katalán televízió is élőben közvetítette.

Az Artur Mas nacionalista politikus vezette helyi kormányzat által szervezett lottójáték felülmúlta a várakozásokat: a tervezett 10 millió eurós (2,97 milliárd forint) helyett 25 millió eurós (7,42 milliárd forint) bevételt hozott.

A La Grossa bevételét nehéz sorsú gyerekek és fiatalok megsegítésére kívánják fordítani - közölte Elsa Artadi, a katalán kormány Adó- és Szerencsejáték Hivatalának igazgatója.

Az új lottójátékot a madridi központi kormány és Artur Mas vezette regionális kormányzat közötti feszültség közepette indították. Mas 2014. november 9-én népszavazást akar tartani Katalónia függetlenségéről, a referendumot a spanyol kormány máris törvénytelennek nevezte.