rss      tw      fb
Keres

Julian Assange apja Damaszkuszban találkozott Aszad elnökkel


MTI 2013. december 31., kedd 16:21

A WikiLeaks-alapító Julian Assange apja Damaszkuszban találkozott Bassár el-Aszad elnökkel - írta kedden a The Australian című ausztrál napilap.

John Shipton a legutóbbi ausztráliai szenátori választások alkalmából Assange által alapított WikiLeaks Párt küldöttségének tagjaként látogatott Damaszkuszba „a szíriai néppel való szolidaritás” jegyében.

Aszaddal december 23-án találkoztak, a megbeszélés körülbelül egy órán át tartott - közölte a szíriai elnöki hivatal. A találkozóról a hivatalos szíriai hírügynökség több fotót tett közzé.

Az ausztrál küldöttség Damaszkuszban találkozott Juhana Jazigi antióchiai ortodox pátriárkával és Váel el-Halki szíriai kormányfővel is.

A WikiLeaks Párt országos titkára, Matt Watt közölte, hogy az Ausztráliában ellenségesen fogadott látogatás „az újjáépítés és a béke érdekében végzett misszió” volt.

A WikiLeaks kiszivárogató portál, amelynek semmi köze a párthoz, azonnal elhatárolódott a látogatástól. A portált nem tájékoztatták, és nem is adta jóváhagyását - olvasható a WikiLeaks Twitter-oldalán.

Szíriában 2011 márciusa óta dúl a békés elégedetlenségi mozgalomként indult, de a Bassár-rendszer megtorlása miatt polgárháborúba torkollott véres konfliktus, amely már több mint 130 ezer emberéletet követelt.