rss      tw      fb
Keres

Dagesztánban egymást követik a halálos áldozatokat követelő merényletek


MTI 2013. december 31., kedd 15:39

A dagesztáni Bujnakszban kedden megölték a városi ügyészség munkatársát, előző nap pedig két civil halt meg az észak-kaukázusi köztársaságban, Haszavjurt településen egy rendőrők elleni merényletben.

Raszul Gaszanov ügyészi tanácsadó az autójában tartózkodott a háza közelében, amikor a gépkocsi alá helyezett bomba felrobbant - közölte Raszul Tyerembekov, az Oroszországhoz tartozó Dagesztán nyomozóhivatalának szóvivője. A vádhatóság munkatársa a helyszínen belehat sérüléseibe.

Hétfőn a Mahacskalától észak-nyugatra található Haszavjurt városában egy rendőrségi járőrautó futott házilagos készítésű robbanószerkezetre és repült a levegőbe. A merényletben öten megsebesültek, közöttük négy rendőr, két civil - két helyi lakos - életét vesztette. A robbanószerkezet öt kilogramm trotilnak megfelelő hatóerejű volt.

Dagesztánban az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a robbantások, a terrorelhárítók eközben folytatják az illegális fegyveres csoportok felszámolását. Szinte naponta jelennek meg hírek az orosz hatóságok által banditáknak nevezett lázadók megsemmisítéséről. Az idő sürgeti a szövetségi és a helyi rendvédelmi szerveket, mivel a Kaukázus déli lábánál lévő Szocsiban jövő február 7-én kezdődik a téli olimpia.

Az Izvesztyija című orosz napilap értesülései szerint Dagesztánban 9 orosz vahabitát keresnek. Az orosz hatóságok szerint egyre több szláv, orosz férfi csatlakozik az iszlamista szélsőséges fegyveresekhez. Közöttük van Pavel Pecsenkin is, akit a volgográdi központi vasútállomáson vasárnap történt, 18 ember halálát okozó robbantás elkövetőjének tartanak, de a genetikai vizsgálatok eredményéig még nem nyilváníthatnak halottnak.