rss      tw      fb
Keres

Fidesz: január 1-jével több a családokat és a munkavállalókat pozitívan érintő intézkedés lép életbe


MTI 2013. december 31., kedd 13:49

Szerdától több, a családokat és a munkavállalókat is pozitívan érintő változás lép életbe: nő a minimálbér, a nyugdíj, bevezetik az gyed extrát és emelkedik a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bére is - közölte a Fidesz kedden az MTI-vel.

A nagyobb kormánypárt közleményében azt írta, tovább csökken a kiskeresetű családok adója, az intézkedés 270 ezer embert érint, a szülőknek több ezer, de akár több tízezer forinttal több marad a fizetéséből.

Életbe lép a gyed extra nevű kedvezmény is, amely a közlés szerint ösztönzi az újabb gyermekvállalását, segíti a gyermeknevelést és kedvezőbb feltételeket biztosít a kisgyermekes szülők munkába állásához. A család jövedelme akár kétszeresére, háromszorosára is nőhet - hangsúlyozták.

Szerdától emelkedik a minimálbér is, amelynek összege 101 500 forint lesz, míg a szakmunkás bérminimum 118 ezer forintra módosul. A minimálbér 1 gyermek esetén nettó 76 ezer forint, két gyermek esetén 86 ezer forint lesz.

A közfoglalkoztatottakkal kapcsolatban kiemelték, hogy náluk az inflációkövető béremelés és a kiskeresetűek adócsökkentése együttesen hat. A szakképzett közfoglalkoztatott garantált bére bruttó 99 100 forint lesz. Az alap közfoglalkoztatásért járó fizetés bruttó 77 300 forintra módosul

A következő évtől 91 ezer szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozó bérét 5-11 százalékkal emelik, ez havi 6-17 ezer forintot jelent, ezt márciustól kapják meg januárig visszamenőleg.

Emelkedik a nyugdíj mértéke is, január elsejétől az inflációt követő mértékben, 2,4 százalékkal nő a járandóság mértéke és ugyanennyivel emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is. Emellett közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, amelynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

Hangsúlyozták, hogy 2014 lesz az első év, amikor az eddigi rezsicsökkentő lépéseket teljes évben érezhetik és a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen, amelyről várhatóan januárban döntenek.