rss      tw      fb
Keres

EU-állam- és kormányfők gratuláltak Lettországnak az euróövezeti csatlakozáshoz


MTI 2013. december 31., kedd 13:19

Európai állam- és kormányfők gratuláltak kedden Lettországnak abból az alkalomból, hogy január 1-jén a balti állam bevezeti az eurót, és ezzel az euróövezet 18. tagországa lesz.

Angela Merkel német kancellár videoüzenetben gratulált, Francois Hollande francia elnök azt mondta, a lett euróövezeti csatlakozás „jó hír Európának és Lettországnak is”.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke méltatta mindazt az erőfeszítést és „figyelemreméltó haladást", amelyet Lettország véghezvitt azért, hogy bevezethesse az eurót, amely szavai szerint „erős, hiteles és stabil valuta”.

„Az új évben már közös pénzt használhatunk” - lelkendezett Andrus Ansip, Lettország északi szomszédjának, Észtországnak a miniszterelnöke. Az észt kormányfő éjfél után Rigában Valdis Dombrovskis lett miniszterelnökkel közösen vesz ki pénzt - az első eurócímleteket - egy bankautomatából. Észtország 2011 óta tagja az euróövezetnek.

A lett lakosság egyelőre nem túl lelkes. Az SKS intézet decemberi felmérése szerint 25 százalék támogatja az euró bevezetését, 50 százalék ellenzi.

Lettországon és Észtországon kívül az egykori keleti blokk országai közül egyelőre csak kettő vezette be az eurót, Szlovénia 2007-ben és Szlovákia 2009-ben. A harmadik balti állam, Litvánia a tervek szerint 2015-ben szintén tagja lesz az euróövezetnek.