rss      tw      fb
Keres

További politikai foglyok szabadultak Mianmarban, a jövő héten mindegyik kijöhet a börtönből


MTI 2013. december 31., kedd 12:40

További öt politikai foglyot engedtek szabadon kedden Mianmarban, a kormány bejelentése szerint a még rács mögött lévők a jövő héten mind elhagyhatják börtönüket, Thein Szein államfő korábbi amnesztiarendelete értelmében.

Az egykori Burmában az államfő június elején bejelentette, hogy az év végéig az összes mianmari politikai foglyot szabadon engedik, ígéretét júliusi londoni látogatásán is megerősítette. Thein Szein július 23-án mintegy hetven politikai foglyot részesített amnesztiában, közülük mintegy harmincan a kacsin kisebbséghez tartoznak. Ezzel a népcsoporttal a kormány tűzszüneti megállapodást próbál aláírni. Október elején további ötvenhat politikai foglyot engedtek szabadon, közülük is többen etnikai kisebbségekhez tartoznak. November közepén hatvankilenc embert helyeztek szabadlábra.

Azt viszont a kormány mindeddig nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hány ilyen fogoly sínylődik még a börtönben, így most sem lehet tudni, hogy a jövő héten végül hányan nyerik majd vissza szabadságukat. A hivatalos bejelentés szerint a büntetést azok számára engedik el, akiket kifejezetten az „államellenes” törvények megsértéséért - például tiltott gyülekezés, államellenes szervezkedés, felforgató tevékenység vagy közérdek elleni bűntett miatt - ítéltek el.

Az elmúlt két évben már többször volt hasonló büntetéscsökkentés a kormány demokratikus reformjainak részeként. Eddig több mint ezer - politikai nézetei miatt - bebörtönzött ember szabadult ki.

A 2011-ben kezdett reformprogram keretében a kormány megszüntette a cenzúrát, engedélyezte a tüntetéseket, és lehetővé tette, hogy olyan ellenzéki politikusok kerüljenek a parlamentbe, mint a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji. Azóta egyébként összesen közel 30 ezer elítélt részesült amnesztiában.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal jutalmazta e nyitási folyamatot, hogy felfüggesztette vagy megszüntette a kilencvenes évektől érvényben volt gazdasági szankciókat. Egyebek mellett számos beruházást is végrehajtottak a csaknem fél évszázadon át elszigetelt országban.

Aktivisták szerint ugyanakkor a hivatalosan civil, de a hadsereg által továbbra is erősen befolyásolt kormány reformtörekvései korántsem őszinték. Az ellenzék egyebek között a parlamenti helyek negyedét a hadsereg számára fenntartó alkotmány módosítását követeli.