rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Gulyás Gergely: a választások előtt már nem módosulnak a voksolás szabályai


MTI 2013. december 31., kedd 6:19

A 2014-es választások előtt már nem módosítanak a voksolás szabályain - mondta a Népszabadságnak Gulyás Gergely, a Fidesz politikusa, aki szerint kétharmados törvénnyel sem védhető meg a rezsicsökkentés, ha nem az Orbán-kormány marad hatalmon.

A kormánypárti politikus a lap keddi számában közölt interjúban azt mondta: a választójogi törvény vagy a választási eljárási szabályok tekintetében nem lesz már módosítás, és reményei szerint a választások előtt már semmilyen alkotmánymódosítás sem lesz.

Hozzátette, nagy tévedés lenne azt a politikai látszatot kelteni, hogy a közműszolgáltatókra vonatkozó törvények sarkalatossá tételével a rezsicsökkentés eredményei megvédhetők abban az esetben, ha nem a jelenlegi kormány marad hatalmon. Az árszabályozás ugyanis az energiahivatal és a kormány kompetenciája.

„A földtörvény és a takarékszövetkezetekről szóló jogszabály elfogadásával szerintem éppen szembementünk olyan nagy gazdasági érdekcsoportokkal, mint amilyenek a külföldi földspekulánsok vagy a bankok” - válaszolta arra a felvetésre, hogy a 2013-as törvényalkotás a nagy gazdasági érdekcsoportok és a Fidesz politikai kampányérdekeit szolgálta.

A politikus az interjúban úgy vélekedett, hogy a különvált hatalmi ágak mondhatnak egymás tevékenységéről véleményt, kellő udvariassággal.

A devizahitelekről szólva kifejtette: a Fidesz álláspontja változatlan, a devizahitel-szerződéseket ki kell vezetni a piacról, a januári szezonnyitó frakcióülésen foglalkoznak majd a kérdéssel.

„Az nem állapot, hogy kizárólag a fogyasztók viseljék a kárát egy olyan szerződésnek, melyeknél durva egyoldalú szerződésmódosítások történtek, és a szerződés eleve minden kockázatot a hitelfelvevőre hárított” - mondta. Hozzátette azonban, hogy a szerződések megsemmisítése senkinek sem érdeke. A Kúria döntésében vitán felül áll az a pont, hogy ezeket a szerződéseket - a jogellenesség kiküszöbölésével - hatályban kell tartani.

Arra a kérdésre, hogy a 2014-es győztes szerezhet-e kétharmados többséget, azt válaszolta: ez továbbra is a csodák kategóriájába tartozik, az új választójogi rendszer az arányosság tekintetében csak minimálisan módosult a korábbihoz képest.