rss      tw      fb
Keres

Szálló por - VM: ismét romolhat a levegő minősége


MTI 2013. december 30., hétfő 13:05

Ismét szmogos időjárás várható - hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írták: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint kedd este és szerdán ismét romlik a levegő minősége, amelyet a szilveszterkor szokásos petárdák és tűzijátékok használata tovább fokoz.

A VM közleménye szerint kisebb légmozgásra csak a Kisalföldön lehet számítani kedden és szerdán. Csütörtökön a megélénkülő, a Nyugat-Dunántúlon megerősödő délnyugati szél hatására a Dunántúlon jelentősen, a Duna-Tisza-közén kisebb mértékben csökkenhet a légszennyezettség. Ezzel szemben a Tiszántúlon a szálló por (PM10) mennyisége továbbra is magas szinten maradhat. A legfrissebb modellszámítások szerint várhatóan a hétvégére mindenhol csökken a légszennyezettség.

Mint kifejtették: szmoghelyzetről akkor beszélünk, ha megemelkedik a légszennyező anyagok, jelen esetben a PM10 koncentrációja a levegőben. Ha két egymást követő napon ez az érték meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert - és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás -, akkor tájékoztatási szintet kell elrendelnie az érintett önkormányzatnak. Ha a levegő szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbméteres küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás, akkor az már riasztási szintet jelent.

Szmoghelyzetben ajánlott minél kevesebb ideig tartózkodni a szabad levegőn, a kora délutáni órákban pedig nem ajánlott szellőztetni - írta a VM, hozzátéve: aki teheti, szilárd tüzelésről váltson gáz- vagy elektromos fűtésre, és dízeles gépjárművek helyett használja a tömegközlekedést.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az OKI hétfőn két települést - Salgótarjánt és Nyíregyházát - jelölte az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel. Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét kifogásoltnak minősítették, a többi településen elfogadhatónak számít a levegő minősége.