rss      tw      fb
Keres

Volgográdi merényletek - Újabb robbanás Volgográdban, sok halott


MTI 2013. december 30., hétfő 7:10

Újabb robbanás történt Volgográdban hétfő reggel, ezúttal egy trolibuszon, egy piac közelében. Legkevesebb tízen meghaltak, sok a sebesült - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A robbanás körülményei egyelőre még tisztázatlanok, a jelek azonban a hatóságok szerint terrorista támadásra utalnak. A helyszínelők szerint a detonációt szinte bizonyosan a trolibusz belsejében elhelyezett robbanószerkezet működésbe lépése okozta. A hírközlő eszközök szerint terrorcselekmény ügyében kezdődött ügyészségi vizsgálat.

A robbanás helyi idő szerint reggel fél kilenc körül (közép-európai idő szerint hajnalban) történt. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint tíz ember vesztette életét, huszonhármat kórházban kezelnek. Ezt az információt megerősítette Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivője is.

Helyi információk szerint a trolibuszon abban az órában sok diák utazott az iskolába. A televízióban látni lehetett, hogy a jármű teljesen szétroncsolódott a detonáció miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatos telefonkapcsolatban áll a titkosszolgálatok illetékeseivel, és találkozott az újabb merénylet ügyében Alekszandr Bortnyikovval, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőjével.

A vizsgálatok már két robbantás ügyében folynak. A dél-oroszországi városban ugyanis vasárnap öngyilkos merénylő hajtott végre merényletet a központi pályaudvaron. A halálos áldozatok száma az éjszaka folyamán 17-re emelkedett. A robbanószerkezet ereje tíz kilogramm trotilét is meghaladta. A vasárnapi volt két hónapon belül a második öngyilkos merénylet Volgográdban.

Az orosz hírügynökség szerint a vasárnapi robbantás harminchét sérültjét jelenleg volgográdi és moszkvai kórházakban ápolják.