rss      tw      fb
Keres

Pénztárgépek - Sürgős jogszabályváltozást követel az MSZP


MTI 2013. december 29., vasárnap 12:02

A jogszabályok azonnali megváltoztatását követeli az MSZP annak érdekében, hogy megoldják az online pénztárgépek beszerzése körül kialakult problémákat - mondta Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint olyan jogszabályváltozás kell, ami biztosítja, hogy azok a vállalkozások is hozzájussanak az állami támogatáshoz, amelyek időben beadták igénylésüket, de még nem kapták meg a pénztárgépet.

Burány Sándor szerint kártalanítani kell azokat a vállalkozásokat, amelyek önhibájukon kívül szereztek be a kormány által később alkalmatlannak minősített gépet. A szocialista politikus azt is követelte, hogy a kormány vállaljon törvényi kötelezettséget arra: március 31-ig semmilyen szankció nem éri a vállalkozásokat a pénztárgépek beszerzésének anomáliái miatt.

Az ellenzéki képviselő szerint még ebben az évben döntést kell hozni, amelyhez álláspontja szerint elegendő lenne, ha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy rendeletet alkotna.

A szocialista politikus emlékeztetett arra: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) karácsony másnapján tette közzé, hogy 32 ezer cég ment tönkre, adta vissza az ipart, mert nem tudja tovább vállalni a pénztárgépek beszerzése körüli kálváriát.

Mint elmondta: az MSZP korábban több fórumon, így a parlamentben is szóvá tette ezt a problémát, mert tűrhetetlennek tartják, hogy a vállalkozók egy részét lehetetlen helyzetbe hozta a kormány pusztán azzal, hogy már megvásárolt pénztárgépek esetében visszavonta a forgalmazási jogot az adott cégtől. Ezzel több tízezer vállalkozó szerzett be olyan pénztárgépet, amely a kormány döntése következtében használatra alkalmatlanná vált - tette hozzá.

Burány Sándor szerint nyilatkozatokból nincs hiány, a kormányzat így próbálja megnyugtatni a kisvállalkozókat, ám ennél többre van szükség. A szocialisták ezért azt követelik, hogy „álljon végre munkába a kormány akkor is, ha egy probléma megoldásáról és nem a haverok zsebének kitöméséről van szó”.