rss      tw      fb
Keres

HM: a korábbiakhoz képest kevesebb pénzből rendezték meg az idei repülőnapot


MTI 2013. december 29., vasárnap 9:11

A korábbi repülőnapokhoz mérten lényegesen alacsonyabb költségből valósult meg az idei Kecskeméti Repülőnap és Haditechnikai bemutató, miközben az eddigieknél is látványosabb programok várták az érdeklődőket - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére.

Mint kifejtették: az augusztusi rendezvény megszervezésére mintegy 430 millió, áfával együtt csaknem 545 millió forint állt rendelkezésre. Ehhez képest a nettó költségek 229,7 millió forintot tettek ki. A repülőnapot elsősorban szponzorok - köztük például a Mol és az OTP - bevonásával finanszírozta a honvédelmi tárca.

Mindezt úgy, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter kezdeményezésére a HM kormányhivatalonként száz jegyet osztott szét a szociálisan leginkább rászoruló, illetve a jó tanulmányi eredményt elérő és a repülés vagy a haderő iránt érdeklődést mutató tanulók és közvetlen családtagjaik részére.

A rendezvényre elővételben belépőjegyet váltók részére utazási kedvezményt biztosított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közlekedés Tudományi Intézet és a Budapesti Közlekedési Központ. Az OTP Bankkal, az MKB-val, illetve a K&H Bankkal kötött megállapodás értelmében SZÉP-kártyával is lehetett belépőt venni. E bővítés eredményeként 3,177 millió forint értékben SZÉP-kártyával fizettek a jegyért.

Kitértek arra is, hogy megnövelték a parkolók számát: négy főbb parkolóhelyen mintegy 11 ezer gépjármű elhelyezésre nyílt lehetőség. A parkolókat katonák alakították ki, ami 42,5 százalékos megtakarítást jelentett a 2010-es költségekhez képest.

Újdonságként a rendezvényt tíz helyszínen országos roadshow-val népszerűsítették. A kecskeméti légishow-n összesen 142 repülőgép és helikopter vett részt. A látogatók megismerkedhettek a Magyar Honvédség életével, a 75 éves légierő történetével, valamint különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől a T72-es harckocsiig.