rss      tw      fb
Keres

Megkezdődött a Taizéi Közösség 36. európai találkozója


MTI 2013. december 28., szombat 19:49

Mintegy húszezer fiatal részvételével, egy nagy közös imával megkezdődött szombat este a taizéi ökumenikus vallási közösség 36. európai ifjúsági találkozója a kelet-franciaországi Strasbourgban.

Az ötnapos találkozóra a legtöbben, ötezren Lengyelországból érkeztek, a második legnagyobb - 2500 tagú - csoport az ukránoké. Németországból ezerötszázan jelentkeztek.

Ez az első taizéi találkozó, amelyet a német határon fekvő francia városban tartanak. Tavaly Rómában, előtte Berlinben, 2010-ben Rotterdamban gyűltek össze a keresztény közösség által megszólított fiatalok.

A franciaországi, taizéi székhelyű nemzetközi ökumenikus szerzetesközösség 1978 óta rendez találkozót a 17 és 35 év közötti életkorú keresztény európai fiataloknak, minden évben más városban.

A rendezvény résztvevői többnyelvű közös imákon vesznek részt templomokban és sportcsarnokokban, társadalmi kérdésekről vitáznak, és megünneplik a szilvesztert is, alkohol nélkül. Szerepel a programban találkozó a strasbourgi főrabbival és egy muzulmán pappal is.

A résztvevőket önkéntes szállásadóknál helyezték el Strasbourgban és környékén, valamint a Rajna túlsó partján, a németországi Ortenau körzetében. A találkozó programfüzetét húsz nyelven, köztük magyarul, 35 ezer példányban jelentették meg.

A nemzetközi ökumenikus szerzetesközösség feje korábban a vatikáni rádiónak elmondta, nagyon örülnek, hogy idén a Rajna mindkét oldala otthont ad a rendezvénynek, mivel ez az elmúlt évszázad történelmében végbement kiengesztelésre emlékeztet.

A Roger Schütz szerzetes által 1940-ben alapított közösség eszmerendszerének középpontjában a kiengesztelődés áll. A szerzetesközösség egyetlen keresztény egyház fennhatósága alatt sem áll, de jó kapcsolatokat ápol mind a keresztény, mind a nem keresztény vallásokkal.

Taizé egész évben nyitva áll az oda látogató fiatalok előtt, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül vehetnek részt a közösség életében.

Az év végi ifjúsági találkozók célja egy előre meghatározott tematika szerinti közös gondolkodás, közös ima, ezáltal a nemzetek közötti párbeszéd és bizalom erősítése.

A találkozónak kétszer is - 1991-ben és 2001-ben - Budapest adott otthont.