rss      tw      fb
Keres

Bejrúti robbantás - Erős robbanás rázta meg Bejrútot, halottak


MTI 2013. december 27., péntek 11:42

Erős robbanás rázta meg péntek délelőtt a libanoni fővárost. A Bejrút központjában történt pokolgépes merényletben legalább öten életüket vesztették és több mint ötvenen megsebesültek.

A halálos áldozatok között van Mohamed Satah, Szaad Haríri volt libanoni szunnita kormányfő közeli tanácsadója, egykori pénzügyminiszter és sofőrje az ANI hírügynökség közlése szerint.

Egy politikust szállító gépkocsioszlop ellen elkövetett támadásról van szó - írta a Spiegel online hírmagazin a libanoni média beszámolóira hivatkozva. A robbanóanyagot egy autóban rejtették el.

Az ANI állami hírügynökség jelentése szerint Mohamed Satah éppen a volt miniszterelnök otthona felé tartott, hogy részt vegyen a Március 14. Koalíció találkozóján. Az ellenzéki szerveződés szemben áll Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és az őt támogató Hezbollah libanoni síita szervezettel is. Satah a 2009 és 2011 között hivatalban lévő Haríri-kormány pénzügyminisztere volt, 1997 és 2000 között pedig Libanon amerikai nagyköveteként szolgált.

A líbiai állami televízió által bemutatott képsorok tanúsága szerint a kormány székhelyétől nem messze sűrű füst gomolyog, egy törmelékekkel teli utcán égő autók, valamint mozdulatlan emberi testek láthatók. A robbanás az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint 10 épületben okozott súlyos károkat.

A heves robbanást egész Bejrútban hallani lehetett.

A libanoni fővárosban idén már több pokolgépes támadást is végrehajtottak. A legtöbb merénylet Bejrút déli részén történt, amely a Hezbollah egyik fellegvárának számít. November közepén több mint húszan haltak meg a bejrúti iráni nagykövetség ellen elkövetett öngyilkos merényletben.

A Spiegel online szerint a pénteki merényletet néhány méterre attól a helytől követték el, ahol 2005 februárjában halálos támadást intéztek Szaad Haríri apja, Rafík Haríri egykori libanoni kormányfő ellen.

Libanonban az utóbbi években rendkívül feszült a helyzet egyrészt a belső megosztottság, másrészt a szomszédos Szíriában dúló polgárháború miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelenleg mintegy 800 ezer regisztrált szíriai menekült tartózkodik az országban.