rss      tw      fb
Keres

Már a darvak is – egy hír antropomorf értelmezése




Eléggé el nem ítélhető módon, egy állatos híren voltam kénytelen elgondolkozni tegnap este. Nem álltam meg, hogy ami eszembe jutott, le ne írjam, annyira adta magát, szinte minden soránál, a párhuzam. A hír (Új utakon szállnak a darvak téli élőhelyükre német madárkutatók szerint) dőlttel, a megjegyzések állóval.


A Német Madártani Egyesület csütörtökön jelentette be Münsterben, hogy kutatásaik szerint új utakon szállnak a darvak téli élőhelyükre. Azok a darvak, amelyek a balti és észak-európai régióból általában Magyarország felett szálltak Afrika felé, változtattak hagyományos útvonalukon: Bajorország vagy Olaszország felett repülnek át, azaz Észak vagy Dél felől kerülik meg az Alpok láncait, és Dél-Franciaországba tartanak.


A DK elnöke azt mondta tegnap, hogy az ország elszigetelődött a világtól, hiszen ebben a ciklusban példátlanul kevés befolyásos nyugati politikus látogatott Magyarországra, ami „szégyen”. Hát most már nemcsak a nyugati politikusok kerülik Magyarországot, hanem a „magyarság egyik megbecsült ősi vadmadara”, a daru is, amely még a nemzeti ereklyén, a koronázási paláston is ott szerepel. Ha van szégyen, ez az!


A kutatók éppen három éve tapasztalják ezeket a változásokat.


Hát igen! Az okos madarak pontosan érzékelték: Magyarország éppen három éve fordult élhetetlen irányba.


A madártanászok a három évvel ezelőtti erős keleti szelek számlájára írják az útvonalmódosítást. Ezek a légáramlatok térítették el a darvakat megszokott útjukról nyugat felé.


Érthető. Orbán azóta folytatja a keleti nyitás politikáját, és Magyarországon azóta süvölt végig nap mint nap a keleti autokráciák szele. És aki tehette, már nálunk is útvonalat módosított a Nyugat felé.


Johannes Wahl münsteri madárkutató úgy becsülte, minden évben körülbelül 300 ezer daru kel útra, hogy Nyugat-Európán átrepülve érjék el Franciaországot vagy Spanyolországot.


Na ebben kicsit eltérünk a darucsapatoktól. Magyarországról három év alatt kelt útra valamivel több, talán 4-500 ezer ember, és általában nem délnek tartanak, hanem nyugatnak (Ausztria) és északnak (Németország, Nagy-Britannia).


Wahl szerint a madarak valószínűleg megszerették az új utat, mert az a réginél sokkal kevesebb veszélyt rejt, és Franciaországban vagy Spanyolországban is jól át tudnak telelni.


Nem csoda. A madarak unortodox módon védik a biztonságukat a veszélyekkel teli unortodox orbáni politikától. Mi viszont, maradó magyarok, mazochista módon itt telelünk, télen-nyáron, Orbán fagyos országában.


Az útvonal módosításához vezető mechanizmusokat még kutatják.


Mi is ezeket a mechanizmusokat próbáljuk folyamatosan felderíteni, de a madártanászok valószínűleg hamarabb megértik a darvak biológiáját, mint mi Orbánét.


Hogy mi lesz a darvakkal?


Orbán a hír hallatán minden bizonnyal levonja majd a tanulságot: itt az ideje az új darupolitikának. Megengedhetetlen, hogy némely liberális, kozmopolita madarak a szabadságukat arra használják fel, hogy kivonják magukat a nemzeti együttműködés államának fennhatósága alól.



Szabad madarak – orszagalbum.hu/H-pzsu

De a darvaknak üzenem, ne aggódjanak, hogy a TEK befogja őket, mihelyt az új darupolitika jogi alapján megszavazza a kétharmad. Nem lesz rá idejük. Bármit mondanak is a közvéleménykutatások, jövőre minden szabad madár jöhet vissza.