rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor és a nemzettestvérek

Március végén írtam egy cikket A mai nemzettestvérek címmel Ferenczi Gáborról, aki akkor még csak a Jobbik egyik képviselőjelöltje volt, de azóta a párt parlamenti frakciójának tagja lett. Ferenczi Gáborban az egyik legszélsőségesebb Jobbik képviselőjelöltet ismertem meg, aki egyik írását így fejezte be: „Szebb jövőt! Nemzettestvéri szeretettel: Ferenczi Gábor.” A cikkben azt is megemlítettem, hogy a „nemzettestvér” szót a nyilasok előszeretettel használták, és a szó ma is mindennapos a hungarista irodalomban. Azzal fejeztem be az írást, hogy „a Jobbikban ma már a látszattal sem kell törődni”.

Azóta a „nemzettestvér” szót mindössze kétszer hallottam. Mindkét esetben jobbikos képviselőktől. Először Gaudi-Nagy Tamás használta, amikor arról szónokolt, hogy az állam nem mondhat le soha arról, hogy békés eszközökkel elérje, „egy állami keretben éljenek nemzettestvérei”. Másodszor Vona Gábor használta a szót egy sajtótájékoztatón, amikor a Jobbik frakcióvezetője pártja saját sikerének tartotta az Országgyűlés trianoni emlékülésének létrejöttét. Kifejtette, hogy generációk nőttek fel anélkül, hogy „fogalmuk sem volt arról, hogy a határon túli magyarok az ő nemzettestvéreik”.

Gondolom, Ferenczi Gábor és kollégái tökéletesen tisztában vannak azzal, kik és mikor használták a „nemzettestvér” szót. A kérdés az: Orbán Viktor tudja-e, hogy miről beszél? Ugyanis október 23-i beszédében többek között ezt találta mondani: a nemzet igent mondott arra, hogy az országban mindennek meg kell változnia: az alkotmánynak, a törvényeknek, a közéleti erkölcsöknek, a tabuknak, a parancsoknak, a céloknak, a viszonyoknak, az értékeknek, a médiának, a környezetvédelemnek, az iskolának és a közbeszerzéseknek. Mindennek, ami ember-, nemzet-, ész-, erkölcs- és életellenes, így az adózás mikéntjének és "a nemzettestvérek kitagadásának" is. Ez az első alkalom, hogy egy nem hungarista, nem jobbikos szájából hangzik el ez a nyilasok által használt szó. És nem akárki szájából, hanem a magyar köztársaság miniszterelnökéjétől. Milyen mélyre lehet süllyedni? Mélyebbre ennél? Nem hiszem.


The Darkness staring – flickr/Alesa Dam

De az egész beszéd úgy, ahogy van vérlázító volt. Különösen egy olyan ember számára, aki maga is az események aktív részese volt. Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez a beszéd egyszerűen szégyenteljes. És az is, hogy a nemzettestvérek említését üdvrivalgás fogadta. Mikor fog végre a magyar nép felébredni?

Az biztos, hogy én – remélem, nem egyedül a forradalom résztvevői nevében – kikérem magamnak, hogy Orbán Viktor kisajátítsa az én forradalmamat és azt merje mondani, hogy „1956 a magyarok befejezetlen története volt egészen az idei esztendőig”. Szégyenteljes beszéd egy olyan embertől, aki azt gondolja, hogy az ő 89-es beszédének következtében hagyták el a szovjet csapatok az egykori szovjet birodalom országait. Ugyanis ezt mondta Orbán Viktor. Felháborodásomnak hangot adtam az angol nyelvű Hungarian Spectrumban is.


Balogh S. Éva                  


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!