rss      tw      fb
Keres

Rezsiköltség – szerény felhívás




A december elején esedékes gázszámlánk alsó részében szép kövér betűszedetben, narancssárga keretben közölte velem a Főgáz, hogy hála bölcs urunk akaratának, ebben az évben már 99 995 forinttal fizettem kevesebbet az általunk használt gázért. Bár szinte ugyannyit költöttunk, mint egy évvel ezelőtt, ebben az évben valahogy mégis a zsebünkben marad több mint százezer forint. Magyarország sokkal jobban teljesít – vontam le a következtetést. Majdnem olyan nagyvonalú, mint a földgázban dúskáló Norvégia.


Aztán megtudtam, hogy a hajléktalanok rezsije nem csökkent, mert ami nincs nekik, azt nem tudják fűteni. Ráadásul cudar idők járnak rájuk, és azok a szervezetek, amelyek otthont, éjjeli menedékhelyet tartanak fenn, ebben az évben ismét rosszabbul jártak. Így van ez a való világban; ha valaki jobban jár, azzal többnyire mások nem annyira járnak jól. Jobb, ha nem soroljuk a hajléktalanok és támogatóik kálváriáját. Úgy gondolom, Magyarország akkor teljesít valóban jobban, ha azon szerencsés polgárai, akik közel százezer forintot spóroltak idén a rezsin, elgondolkoznak egy kicsit, és hasonló döntést hoznak, mint jómagam.


Én ezt az összeget a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára utaltam át, a hajléktalanok ellátásának csekély jobbítása céljából. Kérem, tegyék ezt meg azok is, akikben él még a lelkiismeret, a tisztesség vagy a vágy az iránt, hogy a sors igazságtalanságait olykor elviselhetőbbé tudja tenni. Nemcsak urunk, uralkodónk mondhatja azt kevélyen, hogy adok, akinek adok, mert ebben a szerény mértékben és módon mi is felvehetjük vele a kesztyűt. Adjunk, akinek adunk. Van olyan, hogy a sok kicsi mégis nagyra megy. Bízom abban, hogy nem leszünk kevesen.


gróf Szécsényi István tisztelője


PS. Kérem tudassák velem, bármely írásban vagy galambposta révén, hogy másokra is számíthatunk.





A szerk. megj.: Mivel a szerzőnek nem az volt a célja, hogy a saját háztartási kiadásait, illetve személyes nagylelkűségét közhírré tegye, ezért – kérésére – kivételesen név nélkül is közöljük az írást.