rss      tw      fb
Keres

Szijjártó: népszavazással sem lehet elvenni a szabad választás jogát!

MTI 2010. október 22., péntek 15:32

Demokráciában még népszavazással sem lehet elvenni a szabad választás jogát, arra kényszeríteni az embereket, hogy a nyugdíjukat a nyugdíjtőzsdén kockáztassák - kommentálta a miniszterelnök szóvivője pénteken azt, hogy a szocialisták ügydöntő népszavazást kezdeményeznek a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztése miatt.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján bejelentette: Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, "amely visszaadja az embereknek a nyugdíjpénztár-választás szabadságát, (...) a saját pénzük felett való rendelkezésnek a szabadságát".

Az emberek eldönthetik, melyik nyugdíjpénztárba szeretnének tartozni, mit szeretnének: hogy a biztonságot adó állami, vagy a kockázatos magán-nyugdíjpénztári rendszerben vezessék a számlájukat - fogalmazott.

Szijjártó Péter szavai szerint 1997-ben az akkori szocialista kormány elvette az emberektől a saját pénzük feletti rendelkezés szabadságát azzal, hogy arra kötelezték őket: saját nyugdíjuk egy részét magánnyugdíjpénztárakba fizessék be. Azóta a pénztárak válságba kerültek a világgazdasági folyamatok miatt és komoly veszteségeket is elszenvedtek, így a befizetések egy jelentős része is elveszett - mutatott rá.

Közölte: most a nemzeti ügyek kormánya szeretné visszaadni az embereknek a saját pénzük felett való rendelkezés szabadságát, vagyis azt a lehetőséget, hogy szabadon válasszanak maguknak nyugdíjpénztárat.

A szocialisták azonban továbbra is el akarják venni ezt a jogot az emberektől, továbbra is a spekuláns üzletemberek oldalára állnak ahelyett, hogy az emberek oldalára állnának; továbbra is arra akarják kényszeríteni az embereket, hogy a nyugdíjtőzsdén kockáztassák a nyugdíjukat ahelyett, hogy megadnák a lehetőséget számukra arra, hogy a biztonságot jelentő állami nyugdíjrendszerbe térjenek vissza - mondta Szijjártó Péter.