rss      tw      fb
Keres

OGY - Tizenegy kaszinó működhetne Magyarországon


MTI 2013. december 9., hétfő 12:37

Összesen tizenegy játékkaszinó működését engedélyezné egy a parlamentnek vasárnap benyújtott törvényjavaslat, amelyet akár már kedden elfogadhatnak.

Aradszki András KDNP-s képviselő indítványa szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehetne üzemeltetni, azzal a további megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében összesen legfeljebb ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig legfeljebb hármat-hármat.

A II. kategóriájú játékkaszinókban - amelyekben a játék- és kártyaasztalok, valamint a pénznyerő automaták üzemeltetésén kívül más játék nem szervezhető - egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerő automata működtetését engedélyezné a kereszténydemokrata politikus.

Azt kezdeményezte, hogy a javaslatot kivételes sürgős eljárásban tárgyalja meg a Ház, vagyis a hétfői vita után már kedden szavazzon is róla.

A parlament tavaly októberben törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek azóta csak játékkaszinókban működtethetők. A korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztették.

Magyarországon azóta mindössze három kaszinó működik, kettő Budapesten, egy Sopronban. A Világgazdaság márciusi cikke szerint egyikben sem működött száznál több nyerőgép.

A Népszabadság nyáron arról írt, hogy több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetésére írna ki meghívásos koncessziós pályázatot a nemzetgazdasági tárca. Varga Mihály miniszter levélben kérte a nemzetbiztonsági bizottság véleményét a meghívásos pályáztatásról, miután a kormány így tartotta elkerülhetőnek azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amelyre hivatkozva tavaly ősszel betiltották a nyerőgépeket és az elektronikus kaszinókat. A bizottság július közepén támogatta a vidéki kaszinók meghívásos koncessziós pályáztatását.

A parlament egy hónapja úgy döntött, a nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel. A módosítás alapján a szerencsejáték-szervezők levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét.

Aradszki András most benyújtott javaslata szerint a szabályozás szigorodik a kaszinók és a nyerőgépek számának maximalizálásával.

A javaslat egy másik pontja a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt módosítaná, igazodva ahhoz, hogy az MFB megvásárolta a stratégiai, illetve kereskedelmi célú földgáztárolást végző MMBF Zrt. többségi tulajdonrészét.