rss      tw      fb
Keres

A zsák meg a folt: Vona és az érpataki polgármester szövetkezett; a kabai szélsőjobbos „demonstráció”
Vona Gábor pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon együttműködési megállapodást írt alá a község által indított úgynevezett érpataki modell országos hálózatával. Érpatakról és a polgármesteréről többször is írtunk már hírösszefoglalóinkban (lásd a lábjegyzet cikkgyűjteményét). És ha már arra jártak a jobbikosok, az Új Magyar Gárdával és az érpataki polgármesterrel egyetemben demonstráltak egyet az Érpataktól alig 80 kilométerre fekvő Kabán is (a község még nem tagja az „Érpataki Modell Országos Hálózatának”).Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere aláír Érpatakon, hol máshol, mint az általános iskola aulájában – MTI/Balázs Attila


Vona: Érpatak lehet a modell a párt leendő polgármesterei számára
Vona szerint az önkormányzatok hatékony működéséhez jó törvényi környezet, megfelelő anyagi forrás, valamint olyan irányító elvek kellenek, amelyek a helyhatóság vezetőinek nyújtanak útmutatást. A kormány viszont elvétette azt az arany középutat, amelyet az állami központosítás és az önkormányzatiság között meg kellett volna találnia: a helyhatóságok jó működtetéséhez az első két feltétel hiányzik, míg az önkormányzati vezetőket irányító elvekre jó példa lehet az érpataki modell.


A megállapodás szimbolikus esemény, mondta Vona, hiszen az együttműködés a Jobbik és a kezdeményezést elindító érpataki önkormányzat régóta zajlik. A Jobbik önkormányzati programjához sokat merített az érpataki modellből, a cél a már meglévő együttműködés szentesítése. Vona szerint a modell elsősorban önkormányzatiságról szól, de az ebből szerzett tapasztalatokat hasznosítani lehet a cigány-magyar együttélés „fontos és égető problémájának” megoldásában is. Érpatakon rengeteg tapasztalat gyűlt össze, és ezek a párt leendő polgármesterei számára a későbbiekben követendő példát adhatnak.


Orosz Mihály Zoltán, Érpatak független polgármestere elmondta, a modellt több településen alkalmazzák már, úgynevezett bázisokat alakítottak már ki többek közt Debrecenben, Konyáron, Miskolcon, Jászberényben, Hejőszalontán, Gyöngyösön és Cegléden is. A kezdeményezéshez helyi lakos, képviselő-testületi tag és települési polgármester egyaránt csatlakozhat, számukra az erkölcsi támogatás mellett gyakorlati segítséget is nyújtanak.


A tájékoztatót követően a meghívott hálózati tagok egy stratégiaismertető rendezvényen vettek részt, ahol tapasztalatokat cseréltek és elemezték a működés során a hatóságokkal felmerült problémáikat.Kabán, este – MTI/Czeglédi ZsoltKaba közbiztonságáért demonstrált a Jobbik


Kaba közbiztonságáért rendezett demonstrációt és fáklyás felvonulást a Jobbik és az Új Magyar Gárda pénteken a hajdú-bihari településen.


A város főterén mintegy száz egybegyűlt előtt Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője tiltakozott a Kabán történt sorozatos lopások, betörések miatt. A demonstráció végén – nagy rendőri biztosítás mellett – hetvenen fáklyákkal a kezükben vonultak végig a városon, hogy Kaba közbiztonságáért tüntessenek.


A hajdú-bihari főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy a püspökladányi rendőrök a készenléti rendőrség járőreivel közösen elfogtak két kabai férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy július és október között sorozatosan betörtek házakba és melléképületekbe.Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere szónokol a Jobbik és az Új Magyar Gárda szervezésében rendezett demonstráción Kabán – MTI/Czeglédi Zsolt

Szegi Emma, Kaba fideszes polgármestere pénteken telefonon felháborodva közölte az MTI-vel, hogy tudomása szerint a demonstrációval csaknem egyidőben a bíróság elutasította az egyik gyanúsított ellen a letartóztatási indítványt, s Kaba településre vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

Korábbi cikkeinkből:


Érpatak, 2013, Magyarország
Érpatak polgármestere továbbra is zavartalanul uszítja a gyerekeket
Újabb adalék az érpataki polgármesterhez: nemzetközi szabadkőműves ügynökhálózatok
Újabb jobbikos rasszista, egyenruhás demonstráció, ezúttal Konyáron


Írásunk: A politikai és a hétköznapi rasszizmusrólA konyári pedagógus meg a hallgatósága: így lesz a társadalmi drámából rasszista gúnyirat. (A cikkben ismertetett felszólalás Érpatakon hangzott el)