rss      tw      fb
Keres

DK: Matolcsy szereptévesztésben van - A Demokratikus Koalíció közleménye


OS 2013. november 29., péntek 14:06

Orbán Viktor jobbkeze gazdaságpolitikáról akarja kioktatni az Európai Bizottságot. Matolcsy Györgyhöz hasonló hibákat évtizedek óta nem vétett magyar gazdaságpolitikus.

Matolcsy azt hitte, hogy az egykulcsos adó a fogyasztás növelésével, hozzájárul a gazdasági növekedéshez, ám az szűkítette a fogyasztást, aláásta a növekedést. Matolcsy azt hitte, hogy a magán-nyugdíjpénztárak felszámolásával kiszabadíthatja az országot az adósságcsapdából, de az államadósság nem csökkent, az állam nyugdíj-kötelezettségei viszont jelentősen nőttek.

Matolcsy azt hitte, hogy a bankok és a multik megadóztatásával forrást teremt a gazdaság számára, ehelyett elriasztotta a befektetőket, visszaszorította a hitelezést, ezért kevesebb a forrás a gazdaságban. Matolcsy gazdaságpolitikája látványosan csődöt mondott. Ő akar bárkit kioktatni gazdaságpolitikából?

Matolcsy szerint 25 százalékos beruházási rátát kell Európában megcélozni. Ő 17 százalékra nyomta le a magyar beruházási rátát. Ő akarja Európát kioktatni?

Matolcsy minisztersége nyomán sorolták a hitelminősítők bóvlikategóriába Magyarországot. Tényleg azt hiszi ez az ember, hogy a független hitelminősítők bárkivel tárgyalni fognak a minősítésről? És éppen a leszerepelt magyar kormánnyal?

A jegybank elnöke független, hivatali ideje alatt nem mozdítható el. A Demokratikus Koalíció Orbánt teszi felelőssé azért, ha ez a botcsinálta „gazdaságpolitikus” 2019-ig az ország nyakán marad.

Bauer Tamás

alelnök (DK)

Kiadó: Demokratikus Koalíció