rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Pleschinger: befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie az országnak


MTI 2013. november 29., péntek 8:10

Nincs komolyabb nézeteltérés az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsán (MT) belül, egyedül a kamatcsökkentés mértékében merült fel különbség a jegybankárok között - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Pleschinger Gyula, a testület tagja, aki az utolsó három kamatdöntésnél megszavazott 20 bázispont helyett csupán 10 bázispontos csökkentés mellett volt.

A lap pénteki számában közölt interjúban kifejtette, azért javasolta a kisebb mértéket, mert a monetáris döntéshozók ezzel erőteljesebben üzenhették volna a piacnak, hogy az MT óvatosabb kamatpolitikára áll át.

A magyar gazdaságpolitikai intézkedések hosszú távon fenntarthatók, ezek az üzenetek előbb-utóbb eljutnak a hitelminősítőkhöz, s ennek nyomán változhat Magyarország besorolása - véli Pleschinger Gyula, aki szerint a mutatók alapján most is befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie az országnak.

Nem vesznek részt a kormány és a bankok közötti egyeztetésekben - válaszolta annak firtatására, egyeztettek-e már arról, hogy a devizahitelesek érdekében esetleg fel kell használni a devizatartalékok egy részét. Hozzátette: az eddigi nyilatkozatok és a kiszivárogtatások alapján kevés esélyt lát a devizahitelek gyors kivezetésére, akkor pedig, ha a megoldást fokozatosan hajtják végre, nem lesz szükség a devizatartalékokra.

Arra a kérdésre, mekkora csökkenést bírnának el a tartalékok, azt válaszolta: az ország kockázati megítélését nagyban befolyásolja ez a mutató, ezért egy „megnyugtatóan magas” szintet tartanak szükségesnek.