rss      tw      fb
Keres

Pálinka: a nemzet itala, az Orbán-rendszer „szabadségélménye” – meg a „magyar észjárás”
Két hír.


V. Németh Zsolt: Jobb ízű a nemzet itala, „hinni kell” a pálinkafőzőnek, a szabad főzés pedig „szabadságélményt” ad
V. Németh Zsolt – forrás: az államtitkár honlapja


A vidékfejlesztésért felelős államtitkár a közszolgálati rádió reggeli műsorában mondta ezt november 18-án. És még ezt is:


A szabad pálinkafőzés hozzáférhetővé teszi a jó minőségű és valóban gyümölcsből készített párlatot a szélesebb közönségnek is. Százötven év után, 2010 őszén szabaddá vált a pálinkafőzés. Ez és a bérfőzés jövedékiadó-mentessége – a megélhető szabadságélmény mellett – lehetőséget ad a paraszti kultúra, folklór egyik legfontosabb hagyományának megőrzésére és a vidéki közösségek megtartására is. A vidékfejlesztési célzatú döntés nyomán egyre többen állíthatják elő a „nemzet italát” az első lépéstől az utolsóig, a faültetéstől a szüreten át a cefrézésen keresztül egészen a párlatig, ami a mai világban igen komoly érték, ezért segíteni is kell.


A főzés szabaddá tételével felszínre kerülhetett az eddig esetleg csak rejtetten működő tudás, tapasztalat is, lehetőség nyílt a jó minőségű berendezések megvásárlására, az otthon készült párlatoknak pedig meg kell mérkőzniük a kereskedelmi forgalomban lévő kiváló pálinkákkal is. Ez a verseny jelentős minőségjavulást is hozott, és lassan kiszorítja a gyenge, rossz minőségű, esetleg egészségre is veszélyes párlatokat a piacról. A pálinkafőzés szabályozása bizalmi alapú, egyszerűen hinni kell abban, hogy senki nem akarja sem magát felrobbantani, sem a másikat megmérgezni.


A szabaddá tétel legnagyobb nyertesei egyértelműen a bérfőzdék voltak, amelyek hatalmas forgalomnövekedést könyvelhettek el az elmúlt három évben, és már évi 11,8 millió liter párlatot állítanak elő. A kereskedelmi főzdék előállítása ezzel párhuzamosan valamelyest visszaesett, azokban most évi 1,7 millió liter 50 százalékos szesz készülhet. A magánfőzdék nem jelentéskötelesek, így e téren csak becslésekre lehet szorítkozni, de ő évi 2-4 millió literre teszi az otthon készült mennyiséget. A három lehetőség jól megfér egymás mellett, és végre hozzáférhetővé teszi a jó minőségű és – ami a legfontosabb – a gyümölcsből készített pálinkát a szélesebb közönség számára is.A hálás nemzet ajándéka a szabadságélmény adományozójának – forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala


A „magyar észjárás”: pálinkát és bort pancsoltak a Dél-Alföldön*


Jövedéki ellenőrzés során illegális pálinkafőző berendezést találtak egy mezőberényi ingatlanon, illetve egy bócsai telephelyen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, közölte a hatóság november 24-én, saját Facebook-oldalán.


A pénzügyőrök Mezőberényben, egy ingatlan hátsó épületében találtak rá az éppen működő, 140 literes pálinkafőző berendezésre. Előkerült 530 liter cukrozott szilvacefre, valamint 360 liter párlat is. Az ingatlan magyar tulajdonosa a megengedett 100 literesnél nagyobb berendezéssel főzött magának „házi pálinkát”, azonban a vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett. Előkerült néhány, pálinkakészítéshez használatos berendezés és eszköz, továbbá borászati adalékanyag, amelyeket a helyszíneken lefoglaltak. A hatóság a mintegy 1 millió forint értékű illegális terméket és a berendezést lefoglalta, a tulajdonos ellen jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a várható jövedéki bírság összege 2,3 millió forint.


Egy másik jövedéki ellenőrzés alkalmával egy bócsai telephelyen parkoló teherjármű rakteréből 1364 liter, 2 literes kiszerelésű fehér gyümölcsbor és 1536 liter, 2 literes kiszerelésű fehérbor került elő. Az ellenőrzést végzők egy földalatti tartályban 30 ezer liter, erjedésben lévő szeszes folyadékot, további hét tartályban összesen 15 ezer 520 liter szeszes folyadékot, valamint egy teljes palackozó gépsort, szivattyúkat és 50 kilogramm különböző borászati adalékanyagot találtak. Az ingatlan egyik épületében egy 200 ezer forint értékű lepárló berendezést, illetve mintegy 100 liter pálinkát találtak. A pénzügyőrök a mintegy 11 millió forint értékű illegális terméket és berendezéseket lefoglalták, a tulajdonos ellen költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A várhatóan jövedéki bírság összege meghaladja a 124 millió forintot.

* Lásd összefoglalónkat Orbán kedvenc szavajárásáról, a „magyar észjárásról” (más néven: „magyar gógyi”)