rss      tw      fb
Keres

Orbán-rajongók csodálatuk tárgyáról
Igor Janke lengyel újságíró egy szegedi főiskolán vallott ismét Orbán iránt érzett csodálatáról, G. Fodor Gábor, a kormánymegrendelésekkel elhalmozott Századvég stratégiai igazgatója a hvg.hu-nak indokolt.Bemutatták Igor Janke Orbán-könyvét Szegeden*


Delmagyar.hu: Hajrá, magyarok! című, Orbánról írt könyvét mutatta be Igor Janke lengyel újságíró november 21-én a szegedi Gál Ferenc (Hittudományi) Főiskolán, Kiss-Rigó László megyés püspök és Szöllősi György, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója jelenlétében.


„Azért választottam őt, és azért írtam róla könyvet, mert a legtehetségesebb politikusnak tartom Európában. Magával ragad az a stílus és merészség, amellyel az elképzeléseit igyekszik megvalósítani.” „…a leggyakrabban azt vetették mindkét országban a szememre, hogy pozitívan elfogultan írok Orbánról, ami részint igaz. Nem is tagadom, mert különben nem foglalkoztam volna vele, ha nem tetszene sok minden, amit és ahogyan művel. Ha figyelmesen elolvassák, van benne elég sok bírálat is a politikáját, a viselkedését illetően is.”


A Magyar Narancs online szerint a szintén jelenlévő Deutsch Tamás azt mondta: „Azok hagyták el a Fideszt, akik utálták a focit. Vagy legalábbis fel voltak mentve testnevelésből.” (Mármint 1994 után: Ungár Klára, Fodor Gábor, Hegedűs István.)A delmagyar.hu fotója


A Századvég igazgatója: „Ez nem szervilizmus, ez nem seggnyalás”


A hvg.hu a Századvég stratégiai igazgatójával, G. Fodor Gáborral készített hosszú interjúját így foglalta össze: „Teljes szereptévesztésben van a baloldali és liberális értelmiség, amikor függetlennek gondolja magát, és a partvonalról kiabál be ’felelőtlenül’ a politikusoknak, akiket egyébként mélységesen lenéz – állítja a kormánynak is dolgozó Századvég stratégiai igazgatója, aki szerint egy politikai elemző sokkal inkább politikus, mint értelmiségi. G. Fodor Gábor – többek között a ’férfiasságról’, a kormány ’nagyvonalúságáról’ szóló – blogjával egy év alatt többször kiverte a biztosítékot a baloldalon, ezért az indítékairól, a jobboldalhoz való viszonyáról kérdeztük, így az ’áll, mint a cövek’ témakör is előkerült.” Részletek az interjúból.


„Megpróbálok belehelyezkedni abba a nézőpontba, ahonnét a politikusok megfogalmazzák az álláspontjukat, és ezen a logikai kereten belül elemzem a helyzetet.” „Úgy tekintek magamra, mint akinek az a dolga, hogy munkájával és gondolataival segítsen egy olyan politikai irányt, amiben hisz. De miért is baj az, ha valaki hisz politikai igazságokban? Ez nem szervilizmus, nem ’seggnyalás’. Az értéknélküliség, a semmiben sem hívés miért lenne magasabbrendűbb az elköteleződésnél?”


Kérdés: „Miért csodálkozik, ha szervilizmust emlegetnek egy olyan elemző esetében, aki havi bruttó 700 ezer forintért dolgozott a Fidesz frakciójának?”
Válasz: „A politika elvekről, értékekről, döntésekről és elköteleződésekről is szól. Vádolhatnak szervilizmussal, csak nem értek egyet a bélyeggel. Ismétlem, a munkámmal, a gondolataimmal segítek egy politikai irányt. A szerződés nyilvános, nincs benne semmiféle mutyi. A politikai tudás is tudás.”A „politikai gondolkodó” – hvg.hu/Fazekas István

„A ’férfiasság’ a politikai vezetés metaforikus kifejezése.” „Ahogy a blogomban körülírtam a férfiasságot: Orbán valóban első ember, ahogy Obama és Merkel is az. Megfelelő ember a megfelelő időben, ha igaz az, hogy válságban erős politikusra van szükség. Politikai vezető, és ebben jól látható a különbség közte és Bajnai között. Róla kiderült, hogy metaforikusan fogalmazva nem férfias, mert gyenge, képtelen volt arra, hogy egységet teremtsen a baloldalon. Ugyanez igaz Mesterházyra is. Gyurcsánynak van karaktere, magából csinált politikai karikatúrát a saját politikai túlélése érdekében. A baloldal éppen azért van versenyhátrányban, mert hiányzik arról a térfélről egy erős vezető.”

* Lásd korábban:
Egyedülálló politikai vezetőnek tartja Orbánt a róla könyvet író lengyel újságíró
Lengyelország - Sokan vettek részt az Orbán-könyv szerzője által hirdetett pályázaton
A Szent István-emlékév jegyében megnyílt az ünnepi könyvhét – Orbán-könyvbemutató
Rokonszenvtüntetés a varsói magyar nagykövetségnél Orbánért


** Lásd korábban:
A kutatás és a gondolkodás szabadsága: a Századvég elhatárolódott a saját munkatársától
Változott a Századvég tulajdonosi összetétele
„Jobboldali All-star gála Orbánnal és Lázárral”
DK: a kormányváltás után felül kell vizsgálni a Századvég szerződéseit
Az Ekint a Századvég milliárdjairól: napi 9,5 milliónyi közpénzért dolgoznak
MSZP: vonják vissza a kormányzati kommunikációra adott megbízásokat
Újabb feladatokra szerződött a Századvéggel a fejlesztési minisztérium
George Pataki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nemzetközi tanácsadó testületének vezetője
Giró-Szász: az lesz a dolgom, hogy megmagyarázzam az embereknek, miért jó nekik egy-egy kormányzati döntés
A Századvég Gazdaságkutató dolgozhatja ki a távhő-ármegállapítás módszertanát
A Századvég készíthet gazdasági tanulmányokat a Fidesznek
Újabb intézmény a „közeli” pókhálóban