rss      tw      fb
Keres

Svéd lap – Richard Schwarz a miskolci könyvégetésről
A Dagens Nyheter szombati számában Nagy veszély apró jelei címmel, vezető helyen jelent meg a magyarországi viszonyokban járatos Richard Swartz* írása, amelynek tárgya az államhatalom Délkelet-Európában tapasztalható csődjének nyugtalanító jelensége. Írásából a velünk (is) foglalkozó rész:„A napokban könyveket égettek máglyán a magyarországi Miskolcon, a héten pedig háborús veteránok akadályozták meg a horvátországi Vukovár városában az ország politikai vezetőit, hogy részt vegyenek egy megemlékezésen, amelyet azok tiszteletére rendeztek, akik elestek, amikor a várost védték a szerb csapatokkal szemben a jugoszláv polgárháború idején. Államfő és miniszterelnök a sokkolt diplomáciai testülettel együtt arra kényszerült, hogy dolguk végezetlenül térjenek vissza Zágrábba.


A nemzetközi sajtóban az ilyen események ritkán érnek többek egy említésnél, aztán feledésbe merülnek. Pedig ezek a hírek ennél többet érdemelnek, és nem csak azért, mert Miskolc és Vukovár tiszteletre méltó régi kelet-európai városok. Vidékiesek talán, de mégis részei annak a finom szövésű civilizációs hálónak, amely összetartja Európát.


Könyvet égetni Európában történeti okokból különösen undorító cselekedet. Erről mindenki tud, azok is, akik ilyen jelképes könyvégetésre buzdítanak. Megtörténik mégis, napjaink Magyarországán vélhetően gyakrabban, mint másutt. Olykor a Nobel-díjas Kertész Imrének is meg kell élnie, hogy könyveit itt-ott elégetik hazájában. Miskolcon most égették el ’cionista közleményekkel’ együtt a zsidóként meggyilkolt magyar klasszikus, Radnóti Miklós verseit. Ez alkalommal Orbán Viktor kormánypártja oly komolynak ítélte a dolgot, hogy azonnal elítélte a történteket.”**

* Nádas Péterrel közösen írt beszélgetőkönyve: Párbeszéd.
** L. Simon László közleményt adott ki az ügyről.