rss      tw      fb
Keres

A hónap tragikus vicce: Orbán Japánban a szabadság és a demokrácia iránti elkötelezettségéért lett díszdoktor




A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó Orbán Viktor csütörtök délelőtt a tokiói Dzsószai Egyetemen tartott beszédet mintegy száz vendég, köztük egyetemi hallgatók, kutatók és diplomaták előtt.



Orbán megérkezik a tokiói Dzsószai Egyetemre. Mellette az egyetem vezetője

A Magyarország és Európa egy változó világban című, angol nyelvű előadásában Orbán azt mondta:


– Az európai növekedés húzóereje a Magyarországot is magában foglaló, 80 milliós lakosságú, ígéretes évtized előtt álló Közép-Európa lesz, amely már túlvan a válságon, versenyképes, „visszatért a térképre”. Így a régió jó lehetőségeket kínál a befektetőknek, és logisztikailag vélhetően a legjobb pont az európai uniós piacok eléréséhez.


– Ismertette a magyar gazdaság eredményeit, elsősorban a megindult gazdasági növekedést.


– A jelenlegi válság után a nyugati világ nem élhet úgy, ahogyan eddig tette, Európának is változtatnia kell, vissza kell térnie a munka és a keresztény kultúra hagyományaihoz.


– Az eurócsatlakozás dátumáról: 2002 és 2008 között Magyarországnak történelmi esélye volt, hogy belépjen az eurózónába, de az akkori kormányok nem tudtak élni ezzel. Ugyanakkor, hogy a magyar kormány az elmúlt három évben nem tudott volna innovatív, „unortodox” lépéseket tenni, ha Magyarország tagja lett volna az eurózónának.


Az övezet déli tagállamai is túl korán csatlakoztak a közös pénzt használó országokhoz. Ugyanis addig nem szabad csatlakoznia egy uniós tagállamnak az eurózónához, amíg nem éri el az övezet központi országai egy főre eső GDP-jének legalább a 90 százalékát. Ellenkező esetben el fogja veszíteni a gazdasági lehetőségeit a válságból való kilábaláshoz. „Amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről.” Van még egy feltétele a közös pénz bevezetésének, jelesül, hogy az euró kitartson addig. Utóbbihoz az eurózóna tagállamainak el kell mélyíteniük az együttműködésüket, biztosítaniuk kell az eurózónán kívüli országoknak a gazdaságpolitikai szabadságot, szabadkereskedelmi egyezményeket kell kötni és Oroszországgal is együtt kell működni.


– A magyarnyelv-tanulás jó döntés (ezt egy magyarul tanuló japán diák magyar nyelvű kérdésére válaszolta), és a magyar fél a tokiói program során ösztöndíjprogramot köt Japánnal.



Orbán mint a tokiói Dzsószai Egyetem díszdoktora

Érkezésekor az egyetem aulájában több tucat, magyar zászlót lengető hallgató köszöntötte a miniszterelnököt, akinek az intézmény vezetése egy fotókiállításon keresztül bemutatta a – számos közép-európai felsőoktatási intézménnyel partneri viszonyt ápoló – Dzsószai Egyetem magyar kapcsolatait, ezt követen pedig díszdoktori címet adományoztak Orbán Viktornak a szabadság és a demokrácia iránti elkötelezettségéért. Az előadás után az egyetem vezetése bejelentette a Közép-európai Tanulmányok Intézetének megalapítását, amelynek tiszteletbeli elnöke Szerdahelyi István tokiói magyar nagykövet lett. A magyar kormányfő pedig közölte, hogy az intézetbe Magyarország két professzort delegál.





(MTI, fotók: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna)