rss      tw      fb
Keres

Orbán sokba kerül
Magyarország jobban teljesít. Az államadósságát (állítólag) folyamatosan csökkentő ország – az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szenvtelen bejelentése szerint – 3,25 százalékponttal magasabb kamatra vett fel 2 milliárd dollárnyi hitelt, azaz bocsátott ki 10 éves lejáratú kötvényt, mint amennyiért a nyakig eladósodott Egyesült Államok kormánya tud ugyanilyen futamidővel papírt eladni.


Mint a leghitelesebb, egyszersmind legfelsőbb helyről tudjuk, a magyar gazdasági mutatók (szelektíve: államháztartási hiány, folyó fizetési mérleg, infláció) olyan jók, hogy szünet nélkül növekszik a bizalom országunk iránt. Ám itt valami sötét gonoszságnak kell lennie, mert ez a bizalom valahogy képtelen visszatükröződni a pénzpiacok viselkedésében. Az istennek se finanszírozzák olcsóbban az adósságmegújítási kényszerünket; mi az, nem hisznek a szemüknek?


A „nagy büdös helyzet” ugyanis az, hogy az unióban – a két beteget (Görögország, Portugália) leszámítva – mindenki nálunk olcsóbban jut friss pénzhez. Már az írek is, holott ők a válság idején rettentő nagy bajban voltak. Kezemben a londoni The Economist adatsora, s akkor sorolnám, hogy a mi 5,75 százalékos kamatunkhoz képest 10 évi lejáratra mennyiért kölcsönöznek mások: Csehország – 2,26; Lengyelország – 4,37; Szlovákia – 3,15; Írország – 3,56; Ausztria – 2,12; Hollandia – ugyanennyi; Belgium – 2,56; Dánia – 1,82, és folytathatnám tovább. (Szándékosan csak a viszonylag kisméretű gazdaságokat említettem.) Érdekesnek gondolom, hogy a már „eltemetett” Olasz- és Spanyolország is kevesebbért kap pénzt a piacon (egyformán 4,12 százalék) mint mi.


Az ÁKK eldicsekedett azzal, mekkora volt az érdeklődés a kötvényünk iránt. Ötszörös túljegyzést regisztráltak. Naná hogy! Amikor a mi fix kamatozású (!) kötvényeinken olyan szépen lehet keresni, mint szinte semmi máson. Aki veszít, csak mi lehetünk, hiszen ha a forint romlik, annak arányában növekszik a nemzeti valutában számolt adósság. Orbánéknak az a mázlijuk, hogy pillanatnyilag óriási pénzbőség van a piacon, és a befektetők közül a „bevállalósabbak” még a bóvlit is fölvásárolják. Sőt, majdhogynem versenyben vannak a nagyobb hozam ígéretéért. Itt jut eszembe: az ÁKK elfelejtette megemlíteni, hogy a hitelminősítőknél a magyar államkötvény már jó ideje „junk”, azaz bóvli-kategóriában van. Aminek a jelentése: befektetésre nem ajánlott. Nem ajánlott, de aki szereti a rizikót és mondjuk bebiztosítja magát (az 5,75-ből – több mint évi 100 millió dollár – telik!) az adós esetleges fizetésképtelenségével szemben, az vállalja. Mindenesetre a jó világ addig tart, amíg a pénzbőség. Ha ez netán megszűnik, akkor nézzék majd meg, hogy milyen kamat mellett lehet majd az adósságainkat megújítani! Most is nagyon drága, de akkor milyen lesz… Bele fogunk dögleni, mert a növekedési (bevételi) kilátásaink gyatrák, ezért is fog megint vizsgálódni az unió. Illetve: szaladhatunk megint az IMF-hez. Orbánék második mázlija: alighanem ez már nem az ő gondjuk lesz, mert a guruk szerint a pénzbőség akár 2017 utánig is kitarthat. Ha viszont leállítják a bankópréseket, akkor a balhét ők viszik el. Sebaj: megint jöhet a globalizáció, a balliberális álnokság, az összeesküvés, az „egyedül vagyunk!”