rss      tw      fb
Keres

Elítéli a könyvégetést a Fidesz-frakció


MTI 2013. november 18., hétfő 13:15

A Fidesz-frakció elítéli a könyvégetést - közölte L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának kormánypárti elnöke hétfőn az MTI-vel.

A 444.hu hírportál pénteken számolt be arról, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet felhívására Miskolcon tíz ember könyveket égetett, köztük egy Radnóti Miklós-kötetet.

L. Simon László közleményében kijelentette: a november 9-én Miskolcon lezajlott könyvégetést Magyarországon minden jóérzésű ember elítéli.

A magyarokat a 20. század történelme megtanította arra, hogy akik könyvek listázásával és megsemmisítésével kezdik, azok, amennyiben lehetőségük nyílik rá, embertársaik listázásával és megsemmisítésével folytatják - írta a fideszes politikus, aki szerint ma egy ilyen akció nem lehet más, mint „egy marginális kisebbség feltűnési viszketegségének kiélése", esetleg tudatosan szervezett provokáció.

A Fidesz-frakció nem ül fel az ilyen provokációnak - folytatta -, de „szem előtt tartja azon honfitársaink érzéseit, akikben a könyvégetés képsorai fájdalmas emlékeket ébreszthetnek”.

A Fidesz képviselőcsoportja határozottan elítéli az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat, és mindent megtesz azért, hogy többek között Radnóti Miklós életműve soha ne kerülhessen a szélsőséges eszmék által fellobbantott máglyára, hanem mindig méltó helye legyen a nemzeti emlékezetben - közölte L. Simon László.