rss      tw      fb
Keres

Foci: a Mészöly-család is részt kér a magyar foci megváltásából
Mint Aczél Endre mai aprójából is kiderül: Mészöly Géza, Mészöly Kálmán fia nem mondana nemet, ha felkérnék a magyar válogatott szövetségi kapitányának, bár inkább várna 2016-ig, amikor már az Eb-n, a vb-n és az olimpián is learattuk a focisikereket. Korábban Mészöly Kálmán mondta el, hogy magyar játékoshoz csak magyar edző passzol, és hogy nem Szalai vagy Dzsuzsák az isten, hanem az „összefogás” és a bizakodva a jövőbe tekintés.


Mészöly Géza: ha most felkérnének, nem mondanék nemet


A hét közben Angliától 4–1-es vereséget szenvedő U19-es válogatott szövetségi edzője, Mészöly Géza a kudarc ellenére úgy véli, Európa nyolc legjobb korosztályos válogatottja között van a magyar együttes, és arról is beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy ha felkérnék Egervári Sándor utódjának, elvállalná a felnőtt válogatott irányítását is. „Rendkívül megtisztelő, hogy engem is emlegettek Egervári Sándor lehetséges utódjaként, de azt mondom, az én időm 2016 után jöhet el, amikor már sikeresek voltunk az Eb-n, a vb-n és az olimpián. Persze, ha most felkérnének, nem mondanék nemet. Azzal a tudattal, hogy már jól ismerem a jövő magyar válogatottjának tagjait” – mondta Mészöly Géza.Apa és fia – MTI-fotó

Mészöly Kálmán: Magyarországon egy magyar edzőnek kell elmondania a válogatott játékosainak, hogy mit kell csinálni a pályán


Mészöly Kálmán már két hete megágyazott fia esetleges ambícióinak a szegedma.hu portálnak adott interjújában (Magyar edzőt a válogatott kispadjára!) „Az én elképzeléseim szerint kizárólag magyar lehet a szövetségi kapitány! Akadnak felkészült szakembereink, nem kellene megint nagy pénzekért külföldi edzőt idehozni. Milyen okból kifolyólag egyáltalán? Kinek van olyan eredménye, amiért érdemes lenne? Annak idején edzősködött a válogatott élén az egyik legnagyobb magyar származású tréner (Jenei Imre – a szerk.), de ő sem jutott többre, mint a hazai kollégái. Ami a görögöknél működött Otto Rehhagel esetében, az nálunk nem életképes. Magyarországon egy magyar edzőnek kell elmondania a válogatott játékosainak, hogy mit kell csinálni a pályán.”


Ami ennél sokkal szomorúbb, hogy az interjú nagy részében Mészöly azt a Szalai Ádámot szidta, aki hajlandó volt a nyilvánosság előtt elmondani a hollandoktól elszenvedett 8-1-es vereség után, hogy micsoda állapotok uralkodnak még mindig a magyar fociban (beszámolónk: Szalai Ádám kipakol – de a válasz ez: nem baj, ha képzetlen, csak magyar legyen).


Mészöly szerint „Szalai Ádám azzal, amit kifejtett, saját magáról állított ki egy bizonyítványt. Hogy őszinte legyek, nem is értem, hogyan játszhatott közvetlenül a nyilatkozata után válogatott mérkőzést”. Szerinte Szalai nem nyílt és érvekkel-tényekkel alátámasztott kritikát mondott a béka feneke alatt lévő magyar fociról, hanem az „egymásra mutogatás” és a „sárdobálás” bűnébe esett („az egymásra való mutogatást el kell felejteni”, „a sárdobálás soha nem vezetett még semmire”). Különben is, aki kritizálni mer, az istennek hiszi magát („nincs olyan szintű futballista Magyarországon jelenleg, aki istenként megmondhatná a véleményét. Sem Dzsudzsák, sem Szalai, sem senki más. Szürke eminenciások mindannyian”).


Mészöly szerint ezzel szemben „egymással összefogva, közös munkával kell tevékenykedni a magyar futballért. A negatívumokat félre kell tenni, csak bizakodva tekintsünk a jövőbe”. „Lesznek megfelelő értékelések, meglesz az összefogás, és ki tudunk majd lábalni a szorult helyzetből. De hangsúlyozom, ez csak együtt, közösen sikerülhet.”Megjegyzés: bejelentkezett a szövetségi kapitányi posztra Lothar Matthäus is (Itt vagyok, ha kellek, beszéljünk!), akiről Orbán még 2009-ben azt mondta, azért volt jobb, mint Erwin Koeman, mert Matthäus „ideköltözött családostól, lakást vásárolt, és nemcsak válogatott, hanem bajnoki mérkőzéseken is lehetett vele találkozni. De össze lehetett vele futni pesti kávéházakban is, és pár szót lehetett vele váltani a futball szerelmeseinek arról, hogy mi az aktuális helyzet”. [Gondolom, a futball szerelmesein, akik összefutottak Matthäusszal pesti kávéházakban megbeszélni, hogy mi legyen a fociban, elsősorban önmagát értette]. Egyéb szövetségikapitány-spekulációkról lásd például: Egy jó edzővel a magyar válogatott sem reménytelen.