rss      tw      fb
Keres

Horthy-szobor - Az Egyesült Államok határozottan elítéli a szoboravatást


MTI 2013. november 7., csütörtök 11:51

Az Egyesült Államok elítéli a Horthy-szobor vasárnapi avatását, és szükségesnek tartja, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket.

A budapesti amerikai nagykövetség csütörtöki közleményében úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli a szoboravatást. Emlékeztettek arra, hogy a budapesti Szabadság téren lévő református templom előtt november 3-án felavatták Magyarország második világháború alatti vezetőjének, „a náci-szövetséges Horthy Miklósnak a mellszobrát”.

A nagykövetség a Jobbikhoz - „egy etnikai gyűlölettel és antiszemitizmussal azonosított magyar politikai párthoz” - köti „a szégyenletes esemény” megrendezését.

A Jobbik kedden közölte, a Horthy-szobor vasárnapi felavatása és a hozzá kapcsolódó ünnepi istentisztelet a Szabadság téri Hazatérés Temploma gyülekezetének rendezvénye volt.

A budapesti amerikai nagykövetség szintén a Szabadság téren található.

A képviselet kommünikéjében kiemelték: „azok, akik ezt az eseményt szervezték és azon részt vettek, köztük néhány magyar parlamenti képviselő, nemcsak saját intoleranciájuknak vitték hírét, hanem Magyarországról is drámaian negatív képet festettek”.

Habár a jelentős számú ellentüntető megmutatta, hogy erős az ellenállás a szervezők nézeteivel szemben, és a magyar kormány egyes tagjai hangot adtak helytelenítésüknek, egy ilyen esemény szükségessé teszi, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is gyorsan, határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket - áll a közleményben.

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében múlt vasárnap felavatták Horthy Miklós mellszobrát a budapesti Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte.

Hétfőn a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke közölte, hogy fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a Szabadság téri református templomban történtek miatt. A Horthy-szobor vasárnapi felavatása ellen több párt és zsidó szervezetek is tiltakoztak.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn - egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva - azt mondta, a Horthy-szobor felavatása egy párt által támogatott kezdeményezés volt, így a kormány hivatalosan nem foglal állást róla, azt a kormánypártok már megtették. Személyes véleményét ismertetve azt mondta, minden ilyen politikai provokáció ártalmas. Közölte, ő sem rendelkezik azzal a tudással, amellyel biztonságosan megítélheti a korszakot, amelyben szerinte jó néhány vállalhatatlan és vállalható dolog is volt.